Polen Seviyelerinin Yüksek Olması Koronavirüsü Arttırabilir

Alerjisi olmayan kişilerde bile polene maruz kalma bazı olumsuz durumları da beraberinde getirebilir. Polenler, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı duyarlılığı artıran nedenlerden biridir. Bu yazımızda polenlerin, Koronavirüse etkisini detaylı bir şekilde sizler için anlattık.

Polene Maruz Kalmak Bağışıklık Sistemini Nasıl Etkiler?

Polen maruziyetinin, virüslere karşı bağışıklık zayıflattığı bilinmektedir.  Polen maruziyeti, antiviral interferon tepkisini azaltarak virüslerine karşı bağışıklığı zayıflatır. Burada, enfeksiyon havadaki dalgaları yüksek polen konsantrasyonlarıyla çakışırsa şiddetli akut solunum sendromu Koronavirüs  için de aynı durum geçerlidir.

Çeşitli bitki taksonlarının polen tanelerinin, solunum epitel hücrelerinde antiviral λ-IFN’lerin üretimini azaltmaktadır. Ayrıca, bazı polen tipleri epitel hücrelerinden sitokin salgılanmasını arttırmaktadır.

Koronovirüs; solunum ve koku alma epitelini, burun boşluğunu hedef olur.  Üst solunum yolları aynı zamanda polen taneleri için giriş yeri olduğundan, polenin solunum epitelinde daha önce gösterilen immünosupresif etkisi Koronavirüs enfeksiyonuna karşı hassasiyeti de etkileyebilir. Polen taneleri, antiviral λ-IFN yanıtlarını inhibe ederek, virüs girişinin tam yerinde, burun epiteline etki eder.

31 ülke ve beş kıtada 130 istasyonla dünya çapında mümkün olan en kapsamlı ve mümkün olan en büyük çalışmada yüksek polen konsantrasyonunun, Koronavirüsün yayılmasını artırdığı ortaya çıkmıştır.

Polen Sayılarının Yüksek Olduğu Zamanlarda Daha Etkili Maske Takın

Daha yüksek polen seviyelerinden sonra enfeksiyon oranlarının en sık, olarak önceki dört günde arttığı saptanmıştır. Havadaki polen sayısını azaltmanın bir yolu yoktur. Bu sebeple alınacak önlemlerle bu polenlere maruziyeti mümkün olduğunca az seviyeye indirmek faydalı olacaktır. Polen sayılarının yüksek olduğu zamanlarda partikül filtre maskeleri takmak, bu doğrultuda oldukça yararlı olacaktır.

Koranavirüs ve havadaki polene aynı zamanlarda maruz kalmak, daha elverişli hava koşulları sağlayarak,  viral enfeksiyon bulaşma riskini artırabilir. Virüs ve polene eş zamanlı olarak maruz kalmanın olumsuz etkileri bilinmelidir ve bu doğrultuda önlem alınmalıdır. Yüksek filtreleme özelliğine sahip maskelerin kullanılmasının, polenlere olan maruziyeti azaltma yönünde etkisi vardır. Polen maruziyeti tamamen önlenebilir bir şey değildir ancak bu doğrultuda doğru maske seçimi ile tedbir almak oldukça faydalı olacaktır.

Mart ve Nisan Ayındaki Yüksek Polen Seviyeleri Koronavirüs Bulaşma Riskini Artırıyor!

Sıcaklığın artmasıyla birlikte özellikle viral enfeksiyonlarda bir dereceye azalma meydana gelmektedir. Koranavirüs için de yaklaşım bu doğrultudadır ve sıcaklığın artmasının vaka sayısını düşüreceğine, tabii ki tedbirlere dikkat edilmesi koşuluyla, inanılmaktadır. Polen mevsiminde, hava sıcaklığı enfeksiyonları azaltacak kadar sıcak değildir. Tam aksine polenlerin enfeksiyonların yayılmasında olumsuz bir etkisi de vardır. Tam da bu noktada daha sıkı korunma tedbirlerinin alınması faydalı olacaktır. Maskelerin daha korunaklı, partikül filtrasyon özelliğine sahip 3 katmanlı olarak tercih edilip kullanılması yararlı olacaktır. Özellikle Koranavirüs açısından risk grubundaki kişilerin kullandığı maskelere dikkat etmesi gerekir.

Özellikle bahar aylarında havanın da etkisiyle evde kalmaktan bunaldığımız durumlar olabilir ve dışarı çıkma isteğimiz artabilir. Ancak olumsuz bir tablo ile karşı karşıya gelmemek için bilhassa bu dönemlerde; hijyen, sosyal mesafe ve maske seçimine dikkat etmemiz gerekir.

Özetlemek Gerekirse;

*Polen seviyelerinin yüksek olmasının bulaş riskini artığı bulunmuştur. Yüksek polen seviyeleri; koronavirüs bulaşmasını ve yayılmasında fazladan % 10 ila% 30 ekleme potansiyeline sahiptir.

*Havadaki polen tanelerinin, virüs partiküllerinin taşıyıcıları olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.

*İnsan teması olmaksızın enfeksiyon riski yoktur.

*Yüksek polenlerin ve gribal enfeksiyonların yoğun olduğu Mart ve Nisan ayı Koronavirüs yayılması için önemli olduğu unutulmamalıdır.

*Polen mevsiminde Koronavirüs riski yüksek olan kişilerin 3 katman filtrasyon özelliği olan etkili maske takmaları çok faydalı olacaktır.

Kaynak: PNAS 23 Mart 2021 118 (12) e2019034118; https://doi.org/10.1073/pnas.2019034118

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir