Köpek Alerjisi Belirtileri

Evcil hayvan alerjileri, yaygın alerjilerden biridir. Özellikle köpek alerjileri çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Durum böyle olunca evine köpek almak isteyen, evinde köpek olan ve evde alerjisi olan kişiler için durum endişe verici bir hal alıyor. Bu yazımızda köpek alerjisinin detaylarını ve tedavi yöntemlerinizim sizler için anlattık.

Köpek Alerjisi Nedir?

 Köpeğin derisinde, idrarında ya da tükürüğünde bulunan bazı proteinlerin bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak algılanması alerjiye neden olur. Köpeğe doğrudan ya da dolayı olarak maruz kalmak reaksiyonu başlatabilir. Köpek alerjiniz varsa ancak köpeğiniz yoksa yine de alerji belirtileri yaşayabilirsiniz. Yakınınızda bulunan birinin köpekle temas etmesi sizde alerjiyi tetikleyebilir.

Köpek Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Köpek alerjisi belirtileri; kişinin duyarlılığına, alerjene maruz kalma seviyesine bağlı olarak hafif ve şiddetli olabilir. Köpeğe karşı duyarlılığı yüksek olan kişilerde alerjene maruz kaldıktan sonra belirtiler kısa sürede ortaya çıkar. Ayrıca hassasiyeti yüksek olan kişilerde köpekle doğrudan temas, cilt reaksiyonlarına neden olabilir.

Köpek alerjisinin belirtileri şunları içerir:

  • Hapşırma,
  • Burun tıkanıklığı ve kaşıntısı,
  • Tıkanıklıktan kaynaklanan sinüs ağrısı,
  • Öksürük,
  • Nefes darlığı,
  • Hırıltılı,
  • Astım belirtileri,
  • Gözlerde kaşıntı, sulanma, tahriş, kızarıklık,
  • Deri döküntüleri,
  • Kurdeşen,
  • Egzama (özellikle çocuklarda).

*Köpeğin yaladığı veya çizdiği bazı kişilerde döküntü veya ürtiker anjiyoödem geliştirebilir.

Köpek Alerjisine Bağlı Astım ve Alerjik Rinit Alevlenebilir

Köpek alerjenine maruz kalma, alerjik rinit ve alerjik astımı olanlarda belirtilerin alevlenmesine neden olur. Evde köpek belemeyen hassas çocuklar, evinde köpek olan çocuklarla aynı ortamlarda olurlarsa belirtiler yaşayabilirler. Özellikle okula dönüş zamanlarda ilk zamanlarda astım belirtileri çocuklarda artış gösterir ve bu durumunun nedeni köpek alerjenine bağlı gelişir. Kedi ve köpek sahipliği düşük olan sınıflardaki çocuklar bu belirtileri göstermezler.

Köpek Alerjisinin Nedenleri Nelerdir?

Köpek alerjisinde en önemli nedenlerden biri genetik yatkınlıktır. Ebeveynlerinde alerji olan çocukların köpek alerjisi geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Bunun yanı sıra köpek alerjisi özellikle astım, alerjik nezle ve egzaması olan kişilerde daha fazla oranda görülmektedir. Diğer hayvanlara karşı alerjisi olan kişilerin de köpek alerjisi geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Köpek Alerjisinden Sorumlu Alerjenler

Evcil hayvan tüyüne alerji gelişen alerjiler dünya çapında alerjik astımın en önemli ve yaygın nedenlerinden biridir. Köpeklerin alerjenleri deri döküntüleri, tükürükleri, idrarları ve tüylerinde bulunabilir. Köpeğin başlıca alerjenleri Can f 1, 2,3,4,5,6,7’dir. En önemli alerjenleri Can f1, Ca f 3, Caf 4 ve Can f 6’dır. Can f 3 ve Can f 6 astım ve alerjik nezle gelişmesi için risk oluşturmaktadır. Can f 5 alerjeni erkek köpeklerin idrarında bulunur. Can f 5 alerjeni dişi köpeklerde bulunmaz.

Köpeğe Alerjiniz varsa diğer hayvanlara karşı da alerji geliştirme olasılığınız artar

Bir evcil hayvana karşı alerjisi olan kişilerin %75’inin başka bir hayvana karşı alerji geliştirme olasılığı 14 kat artar. Bu nedenle bir evcil hayvana karşı alerjiniz varsa beslemek istediğiniz hayvana alerjim yok diye sevinmeyin. Çünkü ilerde alerji gelişme potansiyeli çok yüksektir.

Köpek alerjenleri her yerde olabilir

Köpek bulunan evlerde alerjen seviyesi yüksektir ancak köpek alerjenleri sadece köpeğin olduğu alanlarla sınırlı değildir. Sosyal alanlar; okullar, sinemalar, hastaneler gibi yerlerde köpek alerjenleri bulunabilir. Bu durum da alerjisi olan kişilerin,  alerjenlerden korunasının önünde büyük bir engeldir.

Köpek Alerjisinin Teşhisi

Köpeğe karşı alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doğru teşhis tedavi için bir alerji uzmanına başvurmanız gerekir. alerji uzmanınız belirtilerinize ve mevcut durumunuza uygun testler ile alerjinizin teşhisini yapacaktır. Alerji uzmanınızın kullanabileceği testler aşağıdakilerdir:

Alerji Deri Testi

Deri testinde, az miktarda köpek alerjeni derinizin altına yerleştirilir. Daha sonra bu alerjen verdiğiniz tepki gözlemlenir. Alerjen olan bölgede kabarıklık, kızarıklık olması alerjiniz olduğu sonucunu doğurur. Deri testinde doğru teşhis için kullanılan alerjen solüsyonlarının kalitesi, sonuç açısından önemlidir. Deri testlerinde kullanılan solüsyonları inceleyen bir çalışmada köpek alerjenleri arasında 20 kat bir değişim görülmüştür. Bu sebeple sadece deri testi ile alerjinizin kesin teşhisi konulamayabilir.

Serum spesifik IgE Testi

Köpek alerjisi şüphesi olan kişinin tıbbi geçmişi ve deri testi sonucu çelişkili olduğunda, cilt testlerinin yapılmasın engel durumlar olduğunda, teşhisi desteklemek için spesifik IgE testi yapılarak kandaki antikor miktarına bakılabilir.

Köpek Alerjisi Teşhisinde Moleküler Alerji Testi

Köpek alerjisi teşhisinde moleküler alerji testi oldukça kapsamlı ve yararlı sonuçlar sunar. Alerjinin, doğrudan köpeğe bağlı mı geliştiği ya da kedi veya at tüyüne bağlı bir çapraz reaksiyon mu olduğu sonucu ortaya çıkarılır. Bu testle ayrıca, temas alerjileri ve solunum alerjileri de belirlenebilir. Köpek alerjisinde köpeğin cinsiyeti de önemlidir ve kapsamlı bir test bu durumu saptar. Moleküler alerji testi ayrıca alerjik nezle ve astım riski hakkında da bilgi verir. Moleküler alerji testinin alerji uzmanları tarafından yapılması ve değerlendirilmesi gerekir. Aksi durumda sonuçlar yanlış yorumlanabilir. Alerji aşısı yapılacaksa, aşıda kullanılması gereken özütler moleküler alerji testi ile belirlenebilir ve bu da daha etkili bir aşı tedavisi olunmasını sağlar.

Köpek Alerjisinin Tedavisi

Alerjilerin tedavisinde en etkili yöntem alerjiye neden olan maddeden uzak durmaktır. Ancak konu evcil hayvan alerjileri olunca durum basit olmuyor maalesef. Köpek alerjisi olanların yaşam tarzlarında büyük bir değişikliğe gitmesi belirtilerin şiddetini azaltabilir ama etkisi uzun dönem ve kalıcı olmaz. Tedavi ve korunma için yapılabilecekler aşağıdakileri içerir:

Köpeği evden uzaklaştırmak

Köpek alerjisi olan bir birey için ilk seçenek, köpeğini evden uzak tutmaktır. Ancak çoğu kişi bu yöntemi tercih etmiyor be köpeğinde uzak kalmak istemiyor. Bunun yanı sıra bu durum veteriner hekimler tarafından da önerilen bir yöntem değil. Aynı zamanda köpeği evden çıkarmak alerjenlerin hemen yok olmasını sağlayan bir durum da değildir.

Ev Temizliği Yöntemleri

Evdeki alerjen miktarını azaltmak için bazı adımlar atılabilir ancak bu adımlar kalıcı değildir ve kesin bir çözüm sunmaz. Yine de yapılabilecek bazı yöntemler şunlardır;

-Yatak takımlarında ve yastıklarda antialerjik kılıflar ve şilteler kullanabilirsiniz.

-Evdeki hali miktarını azaltabilirsiniz.

-Köpeğinizin yatak odanıza girmesine izin vermeyebilirsiniz.

-HEPA filtreli bir hava temizleyici ve yüksek emiş gücüne sahip HEPA filtreli bir süpürge kullanabilirsiniz.

-Sodyum hipoklorit ve tannik asit gibi kimyasallar ile ev temizliği yapılmalıdır.

Köpek Alerjisinde İlaç Tedavisi

Alerji uzmanınızın önereceği bazı ilaçlar, belirtilerinizin hafiflemesine yardımcı olabilir. Antihistaminik ilaçlar, burun kaşıntısı ve hapşırma gibi belirtilerin etkisini azaltabilir. Burun spreyleri ve dekonjestanlar burun tıkanıklığını ortadan kaldırabilir. Bu ilaçların uzun süreli ve devamlı kullanılması tavsiye edilen bir durum değildir ve bu ilaçlar alerjik reaksiyona engel olmaz sadece belirtilerin hafiflemesini sağlar.

Alerji Aşısı İle Köpek Alerjinizi Aşabilirsiniz

Alerji aşıları, başarı oranı çok yüksek olan ve kalıcı sonuçlar veren bir alerji tedavisidir. Köpek alerjisinde uygulanan alerji aşılarından verim alınmıştır. Alerji aşısında amaç; vücudu alerjen maddeye duyarsız hale getirmektir. Aşı ilk etapta haftalık dozlarla uygulanır. Daha sonra kademli olarak ayda bir uygulanacak şekilde programlanır. Uzun süreli bir tedavi olan alerji aşı tedavisi 3 ile 5 yıl sürer. Alerji aşısının etkisi 6 ile 12 ay arasında kendini gösterir. 12 ay içinde başarılı bir sonuç alınmazsa tedavi kesilir.

Alerji aşı tedavisine alerji uzmanlarının karar vermesi gerekir. Alerji uzmanları, alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisinde en yetkili olan doktorlardır. Doğru teşhis ve tedavi verimli sonuç almanızı sağlar.

Alerji aşı tedavisi uygulanacaksa eğer moleküler alerji testi de bu bağlamda sunduğu sonuçlar bakımından yararlı olacaktır. Aşıda kullanılacak malzemenin daha iyi belirlenmesine yardımcı olan moleküler alerji testi ile çapraz reaksiyonlardan kaynaklanan alerjiler de belirlenir.

Köpek alerjilerinden kurtulmanın en etkili yolu alerji aşısıdır. Başarı oranı yüksek olan bu tedavi ile köpeğinizden ayrılmanıza ya da köpeklerden uzak durmanıza gerek kalmaz.

Hipoalerjenik Köpek Yoktur

“Hipoalerjenik” bir hayvan kavramı bilimsel kanıtlarla desteklenen bir kavram değildir. Sadece pazarlama taktiği olarak kullanılan bir kavramdır. Aslında alerji yapmayan köpek yoktur sadece pazarlama taktiği ile daha yüksek ücretlerle pazarlama taktiği yapılmaktadır. Hipoalerjenik olarak nitelendirilen köpekleri hiçbir alerji derneği tarafından önerilmektedir. Bu nedenle tavsiyemiz hipoalerjenik köpek olduğuna inanmayıp alerji aşısı yaptırmayı düşünebilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir