Turkovac Aşısının Alerji Riski Var Mı

Yakın zamanda Turkovac aşısı acil kullanım onayı aldı ve seri üretime geçti. Seri üretime geçmesiyle birlikte önümüzdeki hafta sonundan itibaren uygulanmaya başlanacak. Bu yazımızda alerjisi ve alerji şüphesi olan kişilerin Turkovac aşısı olmasında sakınca olup olmadığını sizler için yazdık.

TURKOVAC aşısı nedir?

TURKOVAC aşısı Türkiye’de geliştirilen ve tam virion inaktive edilmiş bir SARS-Cov-2 aşı adayıdır. Turkovac aşısını Sinovac aşısının benzeri olarak düşünebiliriz.

Turkovac Aşısı Etkili Mi?

Aşının yapılan çalışmalar sonucunda etkili olduğu bildirilmiştir. Klinik öncesi hayvan modelinde yapılan çalışma verilerine göre aşının SARS-Cov-2 tehdidine karşı tam koruma sağladığı ve güvenli olduğu sonuçları elde edilmiştir. Yapılan bu çalışma Vaccines adlı bilimsel saygınlığı olan bir dergide yayınlanmıştır.

Aşının Acil Kullanım Onayı Ne Zaman Verildi?

Turkovac aşısı için 25 Kasım 2021’de acil kullanım onayı başvurusu yapılmıştır. 22 Aralık 2021 tarihinde de aşının acil kullanım izni verilmiştir. Seri üretimin ardından aşı önümüzdeki hafta sonundan itibaren uygulanmaya başlanacaktır. Uzun yıllar sonra Türkiye’nin kendi aşısını yapmaya başlaması sevindirici bir gelişmedir.

Aşının Alerji Riski Var Mı?

Koronavirüs aşılarına karşı alerji riski oldukça tartışılan ve merak edilen konulardan biridir. Aşıların ilk uygulandığı zamanlarda bazı kişilerde meydana gelen alerjik reaksiyonlar alerjisi olan kişilerde endişeye neden olmuştur. Alerjik reaksiyonlar genellikle içerisinde polietilen glikol maddesi olan mRNA tabanlı aşılardan sonra meydana gelmiştir. Turkovac aşısı mRNA tabanlı bir aşı değildir. Turkovac aşısı, inaktif bir aşıdır. Alerji riski Sinovac aşısındaki risk gibi düşünülebilir. İçerisinde PEG maddesi olmadığı için alerji riski düşüktür.

Alerjisi Olanlara Turkovac Aşısı Yapılabilir Mi?

Turkovac aşısı inaktif aşıdır ve içinde PEG maddesi yoktur. Bu nedenle astım, alerjik nezle, ilaç alerjisi, egzama, besin alerjisi gibi alerjik hastalığı olanların Turkovac aşısı yaptırmasında sakınca yoktur. Aşı içeriğinde bulunan maddelere alerjiniz yoksa bu aşıyı yaptırabilirsiniz. Alerjisi olan kişilerin aşılarını hastane ortamında yaptırması ve oluşabilecek alerji riskine acil müdahale edilebilmesi için aşıdan sonra 30 dakika hastane ortamında beklemeleri gerekir.

İlaç Alerjisi Olanlara Turkovac aşısı yapılabilir mi?

Turkovac aşısının içinde PEG maddesi bulunmamaktadır. Bu nedenle ilaç alerjisi olan kişilerin bu aşıyı yaptırmalarında bir sakınca yoktur. Aşısının içindeki maddelere karşı alerjisi olmayan kişilerin bu aşıyı yaptırmalarında herhangi bir sakınca yoktur.

Yakın zamanda Turkovac aşısının içeriğinin açıklanmasıyla birlikte aşı içeriğinde bulunan maddelere alerjisi olmayan ilaç alerjisi olan kişiler de bu aşıyı olmasında sakınca yoktur.

Aşıdan Sonra Alerji Gelişirse Nasıl Anlarım?

Aşı sonrası 30 dakika içinde kendinizi kötü hissetmeniz, kaşıntı, karın ağrısı, bayılma, tansiyonda düşme, nabızda artma gibi belirtiler gelişmesi alerjik şokun belirtileri olabilir. Bu tarz bir belirti yaşarsanız hemen bir sağlık personeline durumunuzu bildirin. Ancak bazen bu durumları taklit edebilen ve stresten dolayı ortaya çıkabilen vazovagal senkop denilen durum ortaya çıkabilir. Bu durumda tansiyonda düşme olur anacak kızarıklık ve kaşıntı olmaz. Nabızda yükselme olmamasıyla da alerjik şoktan kolaylıkla ayrılabilir.

Sonuç olarak

  • Turkovac aşısı inaktif bir aşıdır.
  • Bu aşıya karşı alerji riski Sinovac aşısına benzer olarak düşünülebilir.
  • Alerjik hastalığı olanlar Turkovac aşısını yaptırmalarında bir sakınca yoktur.
  • Aşı içeriğindeki maddelerden birine alerjiniz yoksa Turkovac aşısı olabilirsiniz. Aşıdan sonra 30 dakika hastanede beklemeniz ve herhangi bir belirti gördüğünüzde sağlık personeline durumunuzu bildirmeniz yararlı olacaktır.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir