İlaç Alerjisi Olanlar Biontech Aşısı Olabilir Mi

Almanya Pfizer Biontech aşısına karşı daha önce şiddetli alerjik reaksiyon vakalarının bildirilmesi, özellikle ilaç alerjisi olan kişilerde paniğe neden oldu. Ülkemizde de kısa süre önce uygulanmaya başlanan Biontech aşısının alerji riskini ve ilaç alerjisi olan kişilerin Biontech aşısı olup olamayacaklarını sizler için yazdık.

Biontech Aşısının Alerji Riski Var Mı?

Biontech aşısı mRNA tabanlı bir aşıdır. Messenger ribonükleik asit (mRNA) aşıları, vücudun bağışıklık tepkisini uyaran yeni bir teknolojidir. Bu aşılar, belirli bir virüs özelliğinin (virüs antijeni) “planı” veya kodu dahil olmak üzere haberci RNA’dan bilgi içerir. Bilgi, vücudun bu antijeni kendi başına üretmesini sağlar: mRNA, antijenin üretimi için bilgiyi proteinleri yapan hücre makinemize aktarır. Vücudumuzdaki hücreler daha sonra antijeni yüzeylerinde sunar ve böylece istenen spesifik bağışıklık tepkisini tetikler. Vücut virüsle temas ettiğinde, bağışıklık sistemi spesifik antijeni tanır ve virüsle ve dolayısıyla enfeksiyonla hızlı ve hedefli bir şekilde savaşabilir.

Biontech aşısında mRNA’yı çevreleyen lipid nanopartiküller polietilen glikol (PEG) içerir. Aşıya karşı gelişen alerjik reaksiyonların sorumlusu olarak PEG maddesinden şüphelenilmektedir. Ancak bilimsel çalışmalarda alerjik reaksiyonların PEG maddesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı net olarak bildirilmemiştir. 

BioNTech aşısında alerji yapmasından şüphelenilen başlıca PEG temelli bileşenler şunlardır;

Alkox, MiraLax, Polikol, Corbawax, Oxyethylene polymer, Polox, Ethylene Glycol polymer, Polyethylene oxide, Polyoxyethylene diol, Ethylene Oxide polymer, Polygol, Polyoxyethylene ether, Kleanprep, Macrogol, Polyoxirane, Pol(oxy-1,2-ethanediyl), Pluriol.

İlaç Alerjisi Olanlar Biontech Aşısı Olabilir Mi?

İlaç alerjisi olan kişilerde alerjinin nedeni ilaçlarda bulunan PEG maddesinden kaynaklanıyorsa eğer bu kişilerin Biontech aşısı yaptırmaları alerjik reaksiyona neden olabilir. İlaç alerjisinin nedeni PEG maddesinden kaynaklanmıyorsa, alerjik reaksiyon riski oldukça düşüktür. İlaç alerjiniz varsa ve ilaç alerjinizin kaynağını tam olarak bilmiyorsanız Coronavac aşısı olmanız sizin için daha güvenli olacaktır. 

İlaç alerjisi olan kişilerin PEG alerjisi açısından değerlendirilmesi ve PEG içermeyen koronavirüs aşısı yaptırması daha faydalı olabilir. 

Aşıya Bağlı Alerjik Şok Gelişirse Hangi Belirtiler Yaşanır?

Alerjik şok, alerjene maruz kaldıktan kısa süre sonra meydana gelen bir durumdur. Biontech aşısından sonra alerjik şok geçiren vakaların büyük çoğunluğu aşı olduktan sonra ilk 15 dakika içinde alerjik şok geçirmiştir. Alerjik şok belirtileri değişiklik gösterebilir ve tipik olarak şu durumları içerir:

  • Ciltte döküntü, kaşıntı, kızarıklık,
  • Nefes darlığı,
  • Astım belirtileri,
  • Dil ve dudaklarda şişme,
  • Gırtlaktaki şişlik ve bronşlardaki daralmadan dolayı ses kısıklığı,
  • Kan basıncında düşüş
  • Kusma, kramplar, karın ağrısı,
  • Bayılma.

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini yaşamanız durumunda vakit kaybetmeden sağlık personeline haber vermeniz gerekir. 

Aşıdan sonra alerjik şokun erken belirtileri açısından dikkatli olunmalıdır. Boğazınızda gıcıklanma, öksürük, nezle, hapşırma gibi belirtiler yaşarsanız sağlık personeline haber vermelisiniz. 

Önemli Notlar:

*Alerjisi olan kişilerin hastane ortamında aşı olması gereklidir. Olası bir reaksiyon durumuna karşı hastanede ortamında bulunmanız, acil tıbbi müdahale almanızı sağlar.

*Aşı olduktan sonra 30 dakika sağlık kurumunda gözetim altında beklemeniz yararlı olacaktır.

*PEG maddesine alerjisi olan kişilerin, PEG içermeyen koronavirüs aşısı olması daha güvenli olacaktır. 

*İlaç alerjinizin nedenini bilmiyorsanız, Coronavac aşısı olmanız daha yararlı olabilir. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir