Tatilin vazgeçilmezlerinden biri yüzmek. Vaka sayılarının da arttığı bugünler insanlar havuzdan ya da denizde yüzmenin koronavirüs bulaşmasını artırıp artırmadığını merak ediyor. Bu yazımızda, havuzda veya denizde yüzmek koronavirüse neden olabilir mi sorusunu sizler için yanıtladık.
Koronavirüs su yoluyla ile bulaşır mı?
Koronaviriüsn su yoluyla bulaşması pek olası görünmüyor. Bu nedenle havuzların güvenli olduğu biliniyor. Virüs klorlu suya girdikten sonra, çok az miktarda klorlu su olsa bile, virüsün herhangi bir anlamlı canlılığa sahip olması pek olası değildir.
Havuzda yüzmek riskli mi?
Yüzme havuzlarının doğru koşullarda sadece 30 saniyede koronavirüsü etkisiz hale getireceği yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Yüzme havuzlarında koronavirüs bulaşma riskinin oldukça düşük olduğu belirtiliyor. Bir çalışmada, havuz suyunun değişen klor ve pH seviyelerinde koronavirüsü etkisiz hale getirmek için gereken süreyi hesaplandı. Yapılan araştırmalar, pH değeri 7-7.2 arasında olan litre başına 1.5 mg serbest klorun 30 saniye içinde virüsün bulaşıcılığını 1000 kattan fazla azalttığını tespit etti. Farklı serbest klor ve pH aralıklarının ek testleri, yüzme havuzu suyundaki klorun daha düşük bir pH ile daha etkili olduğunu doğruladı. Bu, yüzme havuzu işletimi için mevcut kılavuzla uyumludur. Bu çalışmalar gösteriyor ki; havuz suyunda koronavirüs bulaşma riski düşüktür ve uygun önlemler alındığında risk oldukça azdır.
Açık havuz mu kapalı havuz mu?
Kapalı alanlar, COVID 19 açısından risklidir. Bu nedenle açık havuzların tercih etmesi riski azaltabilir.
Erkan saatlerde havuza gidin
İnsan sayısının az olması, bulaş riskini de azaltır. Bu nedenle kişi sayısının az olduğu zamanlarda havuza gitmeyi tercih edin. Sabah saatleri, havuz suyunun gece boyunca filtrelenmesi ve iyi klorlanması, henüz çok sayıda insanın yüzmemesi riski azaltacaktır.
Klor koronavirüsü öldürür
COVID-19’un havuzlardaki, jakuzilerdeki veya tuzlu su havuzları dahil su oyun alanlarındaki su yoluyla virüsün insanlara yayılmasına dair hiçbir bilimsel rapor yoktur.
Virüs, suda yaşayamadığı için havuzda da yaşayamayacaktır. Potansiyel olarak düşük de olsa bulaşma riski, havuzun ne kadar klorlu olduğuna ve suda bulunabilecek herhangi bir koronavirüsün başka bir kişiyle temas etmeden önce ne kadar süreyle klora maruz kaldığına da bağlı olacaktır.
Örneğin biri virüsü taşıyorsa ve bir miktar mukus ağzından çıkıp havuza girerse, o virüsün klor tarafından inaktive edilmesi için belirli bir süre gerekir. Bu süre dolmadan virüs size bulaşırsa risk biraz artar.
Soyunma odalarından mümkün olduğunca uzak durmak, riski azaltmanın yollarından biridir. Bu odalar kapalı alandadır ve kalabalık olabilir. havuzda ve havuz başında da mesafeyi korumak gerekir.
Çocuk havuzlarına dikkat
Çocuk havuzlarında oluşabilecek muhtemel risk, kakasını tutamayan çocuklar enfekte ise vardır. Enfekte dışkı; klor seviyesi yeterli olmayan bir havuzdaysanız, riski artırabilir. Bu nedenle havuzların klor miktarına dikkat edilmelidir.
Deniz Yüzmek Koronavirüs Açısından Riskli Mi?
Havaların sıcaklığı, tatil planları derken hepimiz plajlarda ve sahil kenarlarında vakit geçiriyoruz. Vaka sayıların artması ve pandeminin içinde olmamız, her zamanki aktivitelerimizi daha farklı hale getirdi ancak alınabilecek bazı önlemlerle riski azaltmaya çalışabiliriz.
Plajlarda dikkat edilmesi gerekenler ve alınabilecek önemler
Öncelikle sakin ve kalabalıktan uzak bir plaj seçmeye çalışın.
Mümkünse toplu taşıma aracı kullanmayın ve kendi aracınızı kullanın. Mümkün değilse de toplu taşımaların kalabalık olduğu saatlerden kaçının.
Plajdayken, diğer insanlarla aranıza 3 metre mesafe koymaya çalışın. Mümkünse mesafeyi artırın.
Deniz kalabalıksa uzun süre yüzmeyin, suda geçirdiğiniz süreyi azaltın. Aralıklarla denize girip çıkabilirsiniz.
Bir dalganın içine mukus çıkaran birini görürseniz, o dalgadan ve mümkünse o kişiden kaçınmaya çalışın.
Yüzdükten sonra bir kafeye gidecekseniz orda da sosyal mesafe kurallarına dikkat edin.
Tüm bu kurallar ve önlemler, nehirler ve göller gibi yüzme yerleri için de geçerli ve uygulanabilirdir.
Deniz havuza göre daha az riskli
Denizde su hareketi fazla olduğu ve daha yüksek düzeyde seyreltme olduğu için, deniz havuza kıyasla daha az risklidir. Bu nedenle havuzda daha dikkatli davranmanız gerekir. Ancak denize gitme şansınız yoksa ve havuza gidecekseniz, açık havuzları tercih etmeye çalışın.
Asıl tehlike: İnsanlar
Koronavirüs solunum damlacıkları yoluyla bulaşan bir virüs. Bir yüzeye, sonra yüzümüze dokunarak virüslü damlacıkları alarak veya damlacıkları doğrudan gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza iten bir taşıyıcının yakınında bulunarak olsun, virüsü hem yayabilir hem de kapabilirsiniz. Bu nedenle fiziksel mesafeye son derece dikkat etmek gereklidir. Virüsün bulaşmasının ana yolu enfekte olan birinin size çok yakın durması, bu sürekli yakın temastır.
Plajda ve havuzda, fiziksel mesafeyi ayarlamak riski azaltan en önemli noktadır. Virüs su yoluyla değil insan yoluyla bulaşır.
Fiziksel mesafe önemlidir
İnsanlarla aranızda mesafenin olması, bulaş riskini en aza indirmenin yoludur. İster denizde ister havuzda olsun, mesafeyi artırmanız, koronavirüse yakalanma riskini de azaltacaktır. Bu nedenle gideceğiniz yer kalabalıksa planlarınızı yeniden gözden geçirmeniz yararlı olacaktır.
Maske önemlidir
Yüzmeye giderken de yanınızda mutlaka maske bulundurun. İnsanlarla bir araya geldiğinizde ya da yakın mesafede olduğunuzda maskenizi takın. Virüsün bulaşması, dış mekanlarda düşük de olsa insanlar alanınıza girdiğinde maske takın.
Ellerinizi sık sık yıkayın
Aynı şeyi duymaktan sıkılmış olabilirsiniz ancak el hijyeni çok kilit bir noktadır. Ellerinizi sürekli yıkamanız, yıkayamadığınız zamanlarda dezenfekte etmeniz, son derece önemlidir.
Eşyaları dezenfekte edin
Ortak alanları dezenfekte etmeniz yararlı olacaktır. Örneğin masa, sandalye, şezlong gibi alanları kullanmadan önce dezenfekte etmeniz faydalı olacaktır.
COVID 19 deniz ya da gölde yaşayabilir mi?
Bir göl suyunun, havuz gibi kimyasallarla arıtılmaması, tehlike oluşturduğu anlamına gelmez. Bir çalışmada, virüs parçacıklarının deniz suyunda 48 saate kadar kalabileceğini ancak zaman geçtikçe daha az bulaşıcı hale gelebileceğini gösteren bir laboratuvar testi tarafından oluşturulan verileri mevcuttur. Deniz veya göl gibi çalkantılı bir su kütlesinde herhangi bir bulaşıcı ajanın hızlı bir şekilde dağılması, temastan veya suya daldırmadan enfeksiyon kapma riskini büyük olasılıkla azaltacaktır.
Yüzerken kendinizi nasıl güvende tutabilirsiniz?
Havuz ve deniz dışındaki toplu alanlarda mutlaka maske takın.
Aşılarınızı geciktirmeyin ve tam olun.
Ellerinizi sık sık yıkayın, yıkayamadığınız durumlarda dezenfektan kullanın.
Sandalye, masa, şezlong gibi ortak kullanım alanlarını dezenfekte edin.
Yüzerken dikkatli olun. Suya tükürmeyin ya da sümkürmeyin. Göl suyunu yutmaktan veya ağzınıza su girmesine izin vermekten kaçının. COVID-19’un kan yoluyla bulaşma riski de bilinmemekle birlikte, herhangi bir açık kesik veya yara ile yüzmekten kaçınmalısınız.
Kalabalığınızı azaltın ve kalabalık ortamlardan uzak durun. Bununla birlikte tatilinizi de mümkün olduğunca kısa tutun.
Açık hava etkinlikleri, kapalı alan etkinliklerine kıyasla daha güvenlidir. Bununla birlikte ne olursa olsun 3 kuralı atlamayın:
Hastaysanız evde kalın.
Ellerinizi sık sık yıkayın.
Başaklarıyla fiziksel mesafeyi koruyun.
*** Eğer hastaysanız dışarı çıkmayın ve kimseyle görüşmeyin. Test yaptırın ve sonuçlar çıkana kadar kendinizi izole edin.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!