İmmünoterapi

Alerji aşılarının amacı (tıbbi terim: daha önce desensitizasyon olarak da adlandırılan spesifik alerjen immünoterapi veya hiposensitizasyon), bağışıklık sistemini alerjene kalıcı olarak alıştıracak şekilde, semptomların artık oluşmadığı bir noktaya doğru etkilemektir. Uzun bir süre boyunca, hastalara düzenli olarak semptomlarına yol açan alerjen verilir. Doz giderek artar. Nihai hedef doza ulaşıldığında, tedaviye birkaç hafta veya ay daha devam edilir. Alerjene düzenli maruz kalma yoluyla, vücut tehlikeli olmadığını öğrenmelidir.

Spesifik Alerjen İmmünoterapi

Spesifik alerjen immünoterapisi, belirli alerjilerin tedavisi için tercih edilen bir yöntemdir, ancak hasta kısmında sabır ve sebat gerektirir.

İmmünoterapi tamamlanmasının ardından, hastaların yaklaşık% 70’i semptomsuzdur, genellikle kalıcı olarak veya önemli bir süre boyunca veya en azından daha az alerji ilacına ihtiyaç duyar. Alerji immünoterapi, alerjik rinit ve alerjik astımı tedavi etmek için kullanılır ve özellikle hastalığın erken dönemlerinde etkilidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde kullanılabilir. Böcek zehri alerjileri (yaban arıları, arılar) için başarı oranı daha da yüksektir. Bu tedavi seçeneği (henüz), gıda alerjileri gibi diğer alerjik hastalıklar için klinik çalışmaların dışında mevcut değildir. Spesifik alerjen immünoterapisinin iki farklı formu vardır.

  • Deri altı immünoterapisinde (DAIT), hastalar alerjeni deri altı yağına bir enjeksiyon olarak alırlar. DAIT sadece doktor tarafından yapılabilir.
  • Dil altı terapisinde (DAT), hastalar alerjeni dil altında hızlı bir şekilde çözülen damlalar veya tabletler şeklinde alırlar. DAIT’in aksine, alerjen günlük olarak uygulanır. Bununla birlikte, doktor talimatlarını takiben hasta tarafından kendi kendine de uygulanabilir. DAT bu nedenle doktora daha az toplam ziyaret gerektirir.

Anti-İnflamatuar İlaç Tedavisi

Alerjenden kaçınmak mümkün değilse, bazı ilaçlar alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Antihistaminikler, haberci histaminini bloke ederek alerjik reaksiyonu baskılar. Yaygın olarak bulunan pek çok ürün hızlı etkilidir ve eczanede reçetesiz temin edilebilir. Kortizonlu ilaçlar sıklıkla reçete gerektirir ve antihistaminikler yeterli rahatlama sağlamazsa kullanılabilir. Antienflamatuar özelliklere sahiptirler ve atopik dermatit kremi, alerjik rinit için burun spreyi veya alerjik astım için solunum spreyi gibi farklı formlarda uygulanırlar. Kortizon doğrudan semptomların yerinde kullanıldığı için düşük bir doz genellikle yeterlidir. Topikal immünomodülatörler, atopik dermatit tedavisi için başka bir seçenektir. Krem şeklinde uygulandığında cildin bağışıklık tepkisini etkiler ve atopik dermatit semptomlarını hafifletir.

Akut Anafilaksi Tedavisi

Anafilaksi, tüm alerjik reaksiyonların en ağır olanıdır. Genellikle bir kerede vücudun sistemlerinden birden fazlasını etkiler (örneğin, cilt ve solunum sistemi). Birdenbire meydana gelir ve çok hızlı ilerler. Anafilaktik şoka organ yetmezliği ve dolaşım sistemi çökmesi eşlik ederek hayatı tehdit edici bir durum haline getirir. Anafilaktik bir acil durumda, derhal harekete geçilmelidir. Risk altındaki kişiler, bir reaksiyon durumunda olabildiğince çabuk kullanılabilecek bir tıbbi acil durum kiti taşımalıdır. Kit şunları içerir:

  • Dolaşımı dengelemek için bir adrenalin otoenjektörü
  • Alerjik reaksiyonları tedavi etmek için antihistaminikler (sıvı veya tablet halinde)
  • İnflamatuar reaksiyonları tedavi etmek için kortizon
  • Solunumu normalleştirmek için bir astım inhaler

Kitteki en önemli alet ve en çok hayat kurtaran alet oto enjektördür. Dolaşımı çok hızlı bir şekilde dengeleyen ve kalp fonksiyonlarını normalleştiren adrenalin içerir.