Alerji Teşhisi

Alerji teşhisi veya alerjik hastalık tanısı, kişinin klinik öyküsü, aile öyküsü, fiziki muayene, cilt testleri ve laboratuvar testlerinin bir kombinasyonuna dayanır. Bu testler alerjik hastalıkların teşhisini teyit etmeye ve alerjenlerden kaçınma stratejilerini yönlendirmede faydalı olabilecek potansiyel alerjik tetikleyicileri tanımlamaya yarar.

İlaç Alerjisi Teşhisi Nasıl Konulmalıdır?

İlaç alerjisine kesin ve eksiksiz bir teşhis koyabilmek için detaylı bir muayene ve teşhis için gereken testler olmazsa olmazdır. İlaç alerjisine deneyimsiz bir doktor tarafından yanlış teşhis konulduğunda, bu durum hastanın gereksiz veya çok pahalı ilaç kullanmasına neden olmaktadır.

Teşhis için ilk evrede alerji uzmanınızın fiziksel muayenesi gelir. Doktorunuz çocuğunuzun belirtilerini dinler, sorularınızı yanıtlar, belirtilerden yolara çıkarak bazı çıkarımlar yapar ve ardından fiziksel muayenede vücutta görülen kabartı kızarıklık gibi durumları inceler. Bunlar doktorunuzun iyi gözlemlemesi halinde, teşhis için iyi ipuçları olacaktır.

Besin alerjisi teşhisi nasıl olur?

Besin alerjisi (Gıda alerjisi) teşhisi için öncelikle besin alerjisi belirtilerinin olması gerekiyor. Ardından bu besin alerjisi belirtilerinde ayrıntılı bir değerlendirme yapılmalıdır.  Çünkü besin alerjisi reaksiyonları başka hastalıkların reaksiyonlarıyla karıştırılabilir. Besin alerjisi kendini genelde 2 yaşından önce göstermektedir. 2 yaşından sonra besin alerjisi gelişme olasılığı daha düşüktür.

Ayrıca doktorunuza çocuğunuz hangi besinleri yedikten sonra belirtilerin görüldüğünü, belirtilerin sıklığını ve şiddetini, ailede bulunan alerjik hastalıkların anlatılmasında fayda var.

Doktorunuz alerji teşhisi için aşağıdaki bilgileri kullanır:

  • Öykü: Alerji tanısı klinik öyküyle başlar. Doktorunuz genel sağlığınız hakkında sorular soracak ve daha sonra astım ve egzama (atopik dermatit) gibi alerjik rahatsızlıklarla birlikte görülen alerjilere ve koşullara odaklanacaktır. Doktorunuzun sizi rahatsız eden tüm semptomları bilmesi gerekecektir.
  • Aile öyküsü: Doktorunuz size yakın akrabalarınızdan herhangi birinin alerjik semptomları olup olmadığını ve astım, saman nezlesi veya egzama gibi alerjik bir hastalık tanısı alıp almadığını veya yiyecek ve ilaçlara karşı alerjik duyarlılığı olup olmadığını soracaktır.
  • Fiziki muayene: Doktorunuz, gözlerinize, kulaklarınıza, burnunuza, boğazınıza, göğsünüze ve cildinize özel önem vererek tam bir fizik muayene yapacaktır.
  • Alerji testleri: Alerjik olup olmadığınızı ve neye alerjiniz olduğunu belirlemek için alerji testleri yapılacaktır. Cilt testleri cildinize alerjen damlası sürerek ve ardından üzerini çizerek veya batırarak yapılır. Duyarlılaştırıcı antikorların varlığını değerlendirmek için kan testleri de yapılabilir.