Alerjik Nezlesi Olanlar Biontech Aşısı Olabilir Mi

Almanya’nın Pfizer Biontech aşısı ülkemizde yapılmaya başladı. Daha önce bu aşı için bildirilen şiddetli alerjik reaksiyon vakaları, alerjisi olan kişilerde endişe yarattı. Bu yazımızda alerjik nezlesi olan kişilerin Biontech aşısı olup olmayacağı hakkında detayları yazdık.

Biontech Aşısı Nedir?

Biontech aşısı, mRNA tabanlı yeni bir aşıdır. Diğer aşılardan farklı bir yöntemle geliştirilmiştir. Ülkemizde uygulanan Coranovac aşısı gibi ölü bir aşı değildir. mRNA ise şu şekilde açıklanabilir: “Messenger ribonükleik asit (mRNA) aşıları, vücudun kendi bağışıklık tepkisini uyaran yeni bir teknolojidir. Bu aşılar, belirli bir virüs özelliğinin (virüs antijeni) “planı” veya kodu dahil olmak üzere haberci RNA’dan bilgi içerir. Bilgi, vücudun bu antijeni kendi başına üretmesini sağlar: mRNA, antijenin üretimi için bilgiyi proteinleri yapan hücre makinemize aktarır. Vücudumuzdaki hücreler daha sonra antijeni yüzeylerinde sunar ve böylece istenen spesifik bağışıklık tepkisini tetikler. Vücut virüsle temas ettiğinde, bağışıklık sistemi spesifik antijeni tanır ve virüsle ve dolayısıyla enfeksiyonla hızlı ve hedefli bir şekilde savaşabilir.”

Biontech Aşısının Alerji Riski Var Mı?

Biontech aşısından sonra alerjik şok geçiren 11 vaka bildirilmiştir. Bu kişilerde alerjiye neden olan maddenin polietilen glikol (PEG) maddesi olduğu düşünülmektedir. Ancak alerjik reaksiyonlara neden maddenin PEG olduğu net bir şekilde belirtilmemiştir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada ise alerjik şok geçirdiği belirtilen 11 vakadan 4’ünün aslında alerjik şok geçirmediği belirtilmiştir. Bu kişilerde yapılan muayene bulgularında alerjik şok duruma rastlanmamıştır ve belirtilerin alerjik şoku taklit eden psikosomatik durumlar olduğu sonucuna varılmıştır. 

Biontech Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

Her aşıda olduğu gibi Biontech aşısında da yan etki durumları gözlenebilir. Bu aşıda en sık görülen yan etki aşı uygulanan bölgede ağrı ve şişliktir. Diğer yan etkiler ise yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrıları, titreme, eklem ağrısı ve ateştir.  Bu yan etkiler olası ve normal yan etkilerdir. 

Biontech Aşısının Koruyuculuğu Nedir?

Aşıların yapılmasıyla birlikte en merak edilen sorulardan biri de aşıların koruyuculuk oranı. Biontech aşısında firmanın açıkladığı verilere göre etkinlik oranı %91.3 olarak belirtilmiştir. Ülkemizde yapılan diğer koronavirüs aşısının etkinlik oranı ise Türkiye verilerine göre %83 olarak bildirilmiştir. 

Alerjik Nezlesi Olan Kişiler Biontech Aşısı Olabilir Mi?

Alerjik nezlesi olan kişilerin Biontech aşısı olmalarında bir sakınca yoktur. Aynı şekilde bu kişilerin Coronavac aşısı olmalarında da bir sakınca yoktur. 

Biontech aşısında alerji riski, ilaç alerjisi ve besin katkı maddesine alerjisi olan kişilerde vardır. Bunların dışındaki alerjik hastalıklarda, aşıya karşı reaksiyon geliştirme durumu oldukça düşük bir ihtimaldir. Alerjisi olan kişilerin hastane ortamında aşı olunması tavsiye edilir. Olası bir reaksiyon durumunda hastanede bulunmak acil tıbbi müdahale almanızı sağlayacaktır. Aşıdan sonra 30 dakika hastanede gözlem altında beklemeniz yararlı olacaktır. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir