Hayvan Alerjileri ve Moleküler Alerji Testinin Önemi

Hayvan alerjenleri, dünya genelinde pek çok kişide astım ve alerjik nezle belirtilerine neden olan önemli alerjen kaynaklarındandır. Özellikle kedi, köpek ve at alerjenleri bu alerjilerin büyük bir kısmında sorumlu olan alerjilerdir. Evcil hayvan alerjilerinin ayrıntılı teşhisi, tedavi için önemlidir. Bu yazımınızda moleküler alerji testinin hayvan alerjilerinin teşhisindeki öneminden bahsettik. Bu konuya geçmeden önce hayvan alerjilerini anlatmamız yararlı olacaktır.

Kedi, köpek ve at alerjenleri

Hayvan alerjenleri, hayvanların tükürüğünde ve idrarında yoğun bir şekilde bulunur. Tükürük ve idrardaki alerjenler tüylere tutunur ve tüylerin etrafa yayılması, yayılan tüylerin solunması reaksiyonu tetikler. Bu tüyler, kıyafetlere kumaş yüzeylere kolaylıkla buluşur ve etrafa kolay bir şekilde yayılır. Alerjenlerin yayılması, alerjiniz olduğunuz hayvandan uzak dursanız bile belirtilerinizin olmasına neden olur. Bu alerjenlerden kaçmak, neredeyse imkansız hale gelir. Alerjen ölçümleri ile ilgili yapılan çalışmalar; toplu taşımlarda, okullarda, sinemalarda, hastanelerde ve benzeri kapalı alanlarda hayvan alerjenlerinin reaksiyonları tetikleyecek seviyede bulunduğunu saptamıştır.

Hayvanlara karşı alerjik reaksiyon nasıl olur?

Hayvanlara karşı alerjisi olan kişilerde alerjene maruz kalmak astım ve alerjik nezle belirtilerini tetikler. Hayvan alerjenleri her yerde bulunur ve yaygınlık kaçınmayı neredeyse imkansız kılar. Maruz kalma farklı şekillerde gerçekleşebilir. Hayvanla doğrudan temas, dolaylı temas, hayvan ısırıkları, çiğ veya orta pişmiş etin yenmesi gibi maruziyetler reaksiyonu tetikleyebilir. Nadir durumlarda hayvan ısırıklarından kaynaklanan anafilaksi vakaları bildirilmiştir. Anafilaksi, şiddetli ve tıbbi müdahale edilmediğinde ölüme neden olan bir durumdur.

Alerjen Maddeler

Kedi, köpek ve atta bulunan bazı alerjenler belirlenmiştir. Lipokalinler, en önemli alerjen protein ailesini oluşturmaktadır. Bunların çoğu majör alerjenlerdir şunları içerir: Equ c 1, Can f 1, Can f 6 ve Fel d 4. Kedi, köpek ve atın bilinen alerjenleri. Lipokalin ailesine ait proteinler mavi, serum albüminleri turuncu, latherinler yeşil, immünoglobulinler açık gri, sistatin açık turuncu, uteroglobin koyu kırmızı ve kallikrein koyu gri olarak gösterilmiştir.

Klinik tanı ve tedavi

Evde evcil hayvan varlığı veya düzenli evcil hayvan teması gibi klinik geçmişin dikkatli bir kaydı çok değerlidir. Kedi, köpek veya attan alınan özler kullanılarak yapılan deri prick testi veya alerjene özgü IgE, tüylü hayvan duyarlılığını doğrulayacaktır. Ancak deri testinde kullanılan solüsyonlar değişiklik gösterdiği ve yeterli olmadığı için çelişkili sonuçlar ortaya çıkabilir. Kedi, köpek ve at, serum albüminleri, bazı çapraz reaktif lipokalinler ve potansiyel olarak diğer çapraz reaktif moleküller gibi çapraz reaktif moleküller içerdiğinden, özellikle spesifik bir immünoterapi amaçlanıyorsa, birincil alerjenik kaynağı tanımlamak önemlidir. IgE çapraz reaktivitesinin her zaman klinik çapraz reaktivite anlamına gelmeyebileceğini kabul etmek önemlidir. Tüylü hayvanlara maruz kalma, farklı klinik sonuçları olan farklı duyarlılık modellerine yol açabilir. Bu bağlamda maruziyet dozu da önemlidir. Tüm bu özellikler dikkate alındığında, bu alerjilerin kapsamlı bir şekilde incelenmesi gerekir.

Moleküler Alerji Testinin Önemi

Kedi, köpek ve at alerjisinde, alerjiye neden olabilecek birden fazla alerjen kaynağı vardır. Alerjinin tedavisi edilmesi ve kontrol altına alınabilmesi için, alerjiye neden olan bileşenin tam olarak bilinmesi gerekir. Moleküler alerji testi bu bağlamda teşhiste çok faydalı bilgiler sınacaktır. Alerjinin kaynağına inerek derinlemesine inceleyen moleküler alerji testi, alerjinin bileşeni, alerjinin şiddeti, alerjinin ciddiyeti, kişinin alerjik yapısı ve alerjenin moleküler yayılmasını inceler bu ve konularda detaylı bilgi sağlar. Çapraz reaksiyonu detaylı bir şekilde inceleyen moleküler alerji testi, alerjinizin gerçek bir alerji mi ya da başka alerjilerden kaynaklanan bir alerji mi olduğunu ortaya koyar. Alerjiyi detaylı bir şekilde inceleyen bu test, tedavinize yön verebilir.

Alerjene özgü immünoterapi (alerji aşısı)

Alerjene özgü immünoterapi özellikle kedi için, hasta dolaylı kedi maruziyetinde astım yaşıyorsa ve öncelikle kediye duyarlı hale geliyorsa önerilir. Bu tedavinin uygulanacaksa, aşıda kullanılacak bileşenin özütünü moleküler alerji testi belirleyecektir.

Diğer evcil hayvanlar

Sığır alerjenleri, sığırlara maruz kalan çiftçilerde mesleki alerjik hava yolu hastalıklarının önemli nedenlerinden biridir. Sığır alerjenlerinin ana kaynakları inek kılı ve tüyleridir, ancak alerjenler ayrıca idrar, tükürük, süt ve sığır etinde de bulunur. Sığır kepeği özlerinin ilk araştırmaları, 17 farklı antijenik bileşen tanımlamıştır. 24, 22 ve 20 kDa’lık moleküler ağırlıklara sahip bunlardan üçü, majör alerjenler olarak karakterize edilmiştir. Sonraki çalışmalar, Bos d 2 olarak adlandırılan 20 kDa proteininin inek antijen ekstraktlarında en önemli alerjen olduğunu ve lipokalin protein ailesine ait olduğunu göstermiştir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir