İlk olarak Batı ve Orta Afrika bölgesinde tropik yağmur ormanlarında görülen ve çoğu zaman öteki bölgelerde de rastlanan Maymun Çiçeği virüsü hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. Tipik olarak büyük lenf bezleri, deri döküntüleri, içi su dolu kabarcıklar ve ateş semptomlarıyla kendini gösterir ve tüm bunların yanında tıbbi komplikasyonlar da gözlemlenebilmektedir. Genellikle 2-4 hafta belirtiler devam eder ve Maymun Çiçeği virüsü kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Maymun Çiçeği virüsünü kapmış olan hastalarda ağır vakalar da görülebilmektedir. Son zamanlarda Maymun Çiçeği virüsünden kaynaklı ölüm oranları %4-6 şeklinde belirtilmiştir.
Maymun Çiçeği Virüsü Bulaşıcı Mıdır?
Maymun Çiçeği virüsü, enfekte olan bir birey ya da havyanla yakın temas aracılığıyla veya virüs bulaşmış materyaller aracılığıyla kişilere bulaşmaktadır. Kişi bir bireyden ötekine solunum kabarcıkları, kişisel eşyalar, lezyonlar ve vücut sıvıları ile Maymun Çiçeği virüsünü bulaştırabilir. Solunum kabarcıkları aracılığıyla bulaş riski genelde fiziksel olarak ve uzun zamanlı temas gerektirir, bu doğrultuda sağlık görevlileri aktif vakalar ve yakınlar risk altına girebilmektedir. Anneden bebeğe bulaş riski, hamilelik ve doğum esnasında ve sonraki süreçlerde yakın temasın etkisiyle ön plana çıkabilmektedir. Maymun Çiçeği virüsünün bireyden bireye bulaşması durumu en uzun olarak 6 kişiden 9 kişi oranına çıkmıştır. Bu durumun nedeni, çiçek aşısının uygulanmaması neticesinde toplum bağışıklığının azalması ile paralel olabilmektedir.
Maymun Çiçeği Virüsünün Yaygın Semptomları Nelerdir?
Maymun Çiçeği virüsünün vücutta oluşturduğu semptomlar izlendiğinde lezyon ve döküntüler gözlemlenmiştir. İçi sıvıyla kaplı olan ve bir nevi Suçiçeğini andıran kabarcıklar daha ziyade çiçek hastalığına benzetilir. Lenf bezlerinin büyümesi ve yayılması durumu vücudun semptomları yansıtması odağından oldukça önemlidir çünkü Maymun Çiçeği virüsü, lezyonların içerisinde bulunan sıvılar aracılığıyla bulaşabilir. Maymun Çiçeği virüsünün gözlemlenen ilk tepkimeleri kas ağrısı, baş ağrısı, şişlik, yüksek ateş, halsizlik ve ağrılardır. Maymun Çiçeği virüsü yükselen ateş normal seyrine geldiğinde; genellikle yüz çevresinde başlayıp daha sonrasında vücudun öteki bölgelerine, daha ziyade ayak tabanı ve avuç içlerinde, bir tür döküntü formunda kendini gösteren bir hastalıktır. Ciddi boyutlarda kaşıntı yapan döküntü, bir süre sonra değişim içerisine girip kabuklaşıyor ve değişik aşamalardan geçtikten sonra deri üzerinden atıyor. Yaralar vücutta iz bırakabilir.
Maymun Çiçeği Virüsünde Alınabilecek Önlemler
Maymun Çiçeği virüsünün görülmesi durumunda akla gelen önlemlerden ilki maske kullanımı ve sosyal mesafedir. Maymun Çiçeği vakalarının artması halinde virüsün bulaş riski yüksek bir olasılık taşımamaktadır. Buna ek olarak sağlık çalışanlarının daha özenli davranması elzemdir. Vücudunda lezyon olan hastaların hastane ortamında tedavi edilmesi durumunda sağlık çalışanlarının lezyonlara doğrudan temas etmemeleri çok önemlidir. Maymun Çiçeği virüsünü taşıyan hastalar özenli bir biçimde izole edilmelidir, bu sebeple sağlık personellerinin çok daha dikkatli, özenli ve steril olması gerekir.
Maymun Çiçeği Virüsünün Tedavisi Nasıl Yapılır?
Maymun çiçeği virüsü daha ziyade Orta ve Batı Afrika bölgesinde tropik yağmur ormanlarına yakın konumlarda yaygın olmasına karşın kent bölgelerinde de fazlaca kendini göstermektedir. Sıçan, sincap benzeri kemirgenler ve insan olmayan primatlar, Maymun çiçeği virüsünün hayvan konaklarıdır. Çiçek hastalığı oranlarının düşmesi dönemlerinde etkin olan aşılar Maymun Çiçeği hastalığına karşı da koruma özelliği göstermiştir. Bunlara ek olarak Maymun Çiçeği hastalığının önlenmesi adına onaylanmış olan yeni aşılar geliştirilmiştir. Çiçek hastalığının tedavisi için geliştirilen ilaçlar maymun çiçeği hastalığının tedavisi için de ruhsatlandırılmıştır. Maymun çiçeği virüsünün önlenmesi yolculuğunda çiçek aşısının neredeyse %80 oranında etkili olduğu saptanmıştır. Öte yandan daha evvelinde çiçek aşısı yaptıran bireyler Maymun çiçeği virüsüne yakalandıklarında daha hafif olarak atlatabilirler. Şu anda çiçek hastalığı aşısı halka uygulanmamaktadır, uygulanan aşılar ise sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik kullanılmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!