Besin Alerjisi Olanlar Pfizer Biontech Aşısı Yaptırabilir Mi

Koronavirüsle mücadele ettiğimiz bu dönemlerde ülkemizde aşı uygulamaları devam ediyor. Aşılama uygulaması Coronavac aşısı ile başladı ve bugünlerde Almanya’nın geliştirdiği Pfizer Biontech aşısı da uygulanmaya başlandı. Dünya genelinde Biontech aşısı olduktan sonra alerjik reaksiyonlar oluştuğuna dair çeşitli bildirimler yapıldı. Durum böyle olunca da alerjisi olanlar Biontech aşısı konusunda endişe yaşıyor. Bu yazımızda besin alerjisi olan kişilerin, Biontech aşısı olup olmayacağını detaylı bir şekilde anlattık. 

Pfizer Biontech Aşısı Nedir?

Biontech aşısı, koronavirüse karşı kanıtlanmış, mRNA tabanlı bir COVİD 19 aşısıdır. mRNA tabanlı COVİD 19 aşısıdır. Diğer mRNA aşısı Moderna aşısıdır. BNT162b2 aşısı için BioNTech teknolojisi, SARS-CoV-2 koronavirüsün (COVID – 19) yüzeyinde bulunan diken proteininin bir kısmını kodlayan nükleositle modifiye edilmiş mRNA (modRNA) kullanımına dayanmaktadır. Bu aşıda mRNA tarafından diken proteinin bir parçası vücutta oluşur ve bu da vücutta bağışıklık oluşturur. Oluşan bu bağışıklık virüse karşı koruma sağlar.

Biontech Aşısının Etkinlik Oranı Nedir?

Biontech aşısı için firmanın bildirdiği verilere göre aşının etkinlik oranı %91.3’tür. Ülkemizde yapılan diğer bir koronavirüs aşısı olan Coronavac aşısının etkinlik oranı ise Türkiye’deki verilere göre %83 olarak bildirilmiştir. 

Biontech Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

Her aşıda olduğu gibi Biontech aşısında da bazı yan etkiler kendini gösterebilir. Bu yan etkiler klinik denemeler sırasında sıklık sırasına göre belirlenmiştir. sıklık sırasına göre yan etkiler şu durumları içerir:

  • Aşının uygulandığı bölgede ağrı ve şişlik,
  • Yorgunluk, 
  • Baş ağrısı,
  • Kas ağrıları,
  • Titreme,
  • Eklem ağrısı ve ateş.

***Ateş, ikinci doz uygulandıktan sonra daha sık görülmektedir. 

Besin Alerjisi Olanlar Biontech Aşısı Olabilir Mi?

Aşılara karşı gelişen alerjik reaksiyonlar aşının aktif bileşeninden ziyade aşıda bulunan katkı maddelerine, koruyucular ve antibiyotikler gibi çeşitli bileşenlere bağlıdır. Aşılat üretim sürecinde çok az protein içerebilir. Biontech aşısında, milyon doz aşı başına yaklaşık olarak on bir vakada şiddetli alerjik reaksiyon gözlemlenmiştir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin raporlarına göre gelişen bu alerjik reaksiyonların %71’i aşıdan sonra ilk 15 dakika içinde gelişmiş ve çoğunlukla bir alerji veya alerjik reaksiyon öyküsü olan kişilerde meydana geldiği bildirilmiştir. Gelişen alerjik reaksiyonların Biontech aşısı içinde bulunan polietilen glikol (PEG) maddesine karşı geliştiği düşünülmektedir. 

Besin katkı maddelerine karşı alerjisi gelişenlerde de alerji nedeni polietilen glikol olabileceği için, gıda katkı maddesine alerjisi olanlarda Pfizer BioNTech aşısına karşı alerji gelişme riski düşük derecede mevcuttur. . 

Besinlerde katkı maddesi olarak E1521 kodu ile uzun yıllardır polietilen glikol kullanılmaktadır. İlk defa 1982 yılında dondurmanın içindeki bir polietilen glikol ürünü olan polisorbat 80’e karşı alerjik reaksiyon bildirilmiştir. Daha sonra az sayıda olmakla birlikte besinlerin içindeki PEG’e karşı gelişen ciddi alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. BioNTech aşısı içinde PEG 2000 mevcut olup Polisorbat 80’e göre yüksek molekül ağırlıklıdır. Polisorbat 80 şu anda yapılan bir çok aşıda mevcuttur. Bu nedenle besin katkı maddelerine alerjisi olanların BioNTech aşısı sonrası alerji riski oldukça düşüktür. Sadece 30 dakika hastaneden ayrılmamaları faydalı olacaktır. 

Sonuç olarak besin alerjisi olanlar her iki aşıyı güvenle olabilir, besin katkı maddesine karşı alerjisi olanlar düşük de olsa alerji riski olması nedeniyle her iki aşıdan sonra da 30 dakika bekleme koşuluyla her iki aşıyı yaptırabilirler.  

Aşıya Bağlı Alerjik Şok Geliştiğini Nasıl Anlarım?

Bazen aşıdan sonra alerjik şoku taklit eden belirtiler yaşanabilmektedir. Örneğin psikosomatik belirtiler de bazen alerjik şoku taklit edebilmektedir. Alerjik şok belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Deride döküntü, kızarıklık, kaşıntı gibi bulgular,
  • Dil ve dudaklarda şişlik,
  • Nefes darlığı ve astım belirtileri,
  • Tansiyon düşmesi,
  • Hızlı nabız,
  • Kusma, karın ağrısı, ishal,
  • Bayılma.

Sonuç olarak:

  • Besin alerjisi olan kişilerin Pfizer Biontech ve Çin aşısı Sinovac aşılarını olmalarında herhangi bir sakınca yoktur.
  • Besin alerjisi olup da Biontech aşısı olan kişilerde şiddetli alerjik reaksiyon durumu bildirilmemiştir. 
  • Alerjisi olan kişilerin hastane ortamında aşı olmaları ve aşı olduktan sonra 30 dakika gözlem altında olmaları yararlı olacaktır.
  • Koronavirüsle mücadele ettiğimiz bu zorlu günlerde aşının önemi oldukça büyüktür ve sırası gelen herkesin aşı olması virüsten kurtulma yolunda atılacak en iyi adımlardan biridir.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir