Astım tedavisinde son yıllarda önemli değişiklikler olmaya başlamıştır. Kortizon içeren ilaçlarından sonra geliştirilen biyolojik ajanlar astım tedavisinde de gelecekte büyük umutların gelişmesine yol açmıştır. Ülkemizde de kullanılan yeni jenerasyon ilaçlardan olan biyolojik ajanlar astıma yol açan hücrelerdeki reseptörlere veya IgE antikorlarına bağlanarak etki gösterirler.
Son birkaç yılda, FDA tarafından onaylanmış yeni ilaçlar var ve bu yeni biyolojik ilaçlar ciddi astım ve orta ya da şiddetli atopik dermatit tedavisi için kullanılmaktadır. Omalizumab, mepolizumab, reslizumab, benralizumab ve dupilumab astım tedavisinde kullanılmak için onay almış olan biyolojik ilaçlardır. Ülkemizde sağlık bakanlığı tarafından sadece omalizumab onay almıştır. Diğer biyolojik ilaçlar ileride onay alabilirler. Omalizumab içeren ilaç ülkemizde de astım tedavisinde yıllardır kullanılmaktadır.
Astımlı hastaların tedavisinde yeni kullanılan ilaç olan omalizumab Anti IgE olarak da adlandırılmaktadır. Omalizumab içinde yer alan ilaç dolaşımdaki IgE’ leri bağlayarak alerji hücresinin üzerine yapışmasını engeller ve bu şekilde alerji hücrelerinden kimyasal maddelerin salınması engellenmiş olur. Diğer bir ilaçta yakında onay alması beklenen
Mepolizumab: 12 yaş ve üzerindeki şiddetli eosinofilik astım tedavisi için onaylanan bir anti-IL-5 ajanıdır. Bu tür yeni biyolojik ajanlar astım tedavisi konusunda yeni umutların doğmasına yol açmıştır ve alerjik astım her geçen gün daha etkin tedavi edilebilir bir hastalık haline dönüşmektedir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!