Evcil hayvan edinmek isteyen ama alerjisi olan çok sayıda kişi hipoalerjenik evcil hayvan arıyor. Özellikle hipoalerjenik köpek bulmayan kişilerin sayısı oldukça fazla. Ancak hipoalerjenik bir köpek türü ile ilgili bilimsel bir kanıt bulunmuyor. Bu yazımızda alerjisi olan ve hipoalerjenik köpek edinmek isteyeneler için konuyu etraflıca anlattık.
Köpek Alerjisi Nasıl Olur?
Her alerjide olduğu gibi köpek alerjisinde de bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi bu duruma yol açar. Bağışıklık sisteminin köpeklerin derisinde, idrarında ve tükürüğünde bulunabilen bazı maddelere zararlıymış gibi tepki vermesi köpek alerjisinin oluşmasına neden oluyor.
Köpek alerjisinin tipik belirtileri ise şu durumları içerir:
- Burun akıntısı,
- Hapşırma,
- Gözlerde sulanma, kaşıntı,
- Nefes darlığı,
- Hırıltılı solunum.
Hipoalerjenik Köpek Var Mıdır?
Belirli köpek ırklarının alerji yapmadığı yönünde söylemler vardır. Bu söylemlerle bazı köpek ırkları yüksek fiyatlarla pazarlanıyor. Hatta bu ırk köpeklerin bilimsel olarak alerji yapmadığı beyan ediliyor. Ancak bilimsel olarak hipoalerjenik köpek türü olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Dünya üzerinden önde gelen alerji dernekleri ve bilimsel dernekler hipoalerjenik evcil hayvan kavramını çürüten pek çok referansı barındırıyor. Bilimsel kaynaklarda gerçek anlamda hipoalerjenik türlerin olmadığı belirtilmektedir. Hipoalerjenik köpek adı altında yüksek fiyatlarla pazarlanan türler vardır sadece.
Alerji Yapmadığı Söylenen Köpek Türleri Nelerdir?
Alerji yapmayan köpek türü arayan kişilerin karşısına internet aramalarında pek çok köpek türü çıkıyor. Bu köpek ırklarının alerji yapmadığı belirtilerek yüksek fiyatlara pazarlanıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi alerji yapmayan köpek türleri için bilimsel bir kanıt yoktur. Hipoalerjenik kavramı gerçeği yansıtmayan bir pazarlama yöntemidir. Alerji yapmayan kedi deyince karşınıza çıkabilecek bazı köpek türleri şunlardır:
Poodle (Kaniş)
Kaniş, Alman kökenli olduğu düşünülen bir köpek ırkıdır. Bununla birlikte Fransa’da çok popülerdir.
Labrador retriever
Labrador retriever, sağlam yapılı, orta boylu bir köpektir.
İngiliz Cocker Spaniel (English Cocker Spaniel)
İngiliz Cocker Spaniel, bir av köpeği cinsidir ve iyi huylu bir spor köpeğidir.
Bedlington Terrier
Önceleri dövüş köpeği ve porsuk, tavşan, sıçan vs. avcısı olarak kullanılan Bedlingtonlar zamanla ev köpeği olarak kullanılmaya başlanmıştır. İlk bakışta kuzuyu andıran ve sevimli görüntüsüyle herkesin kalbini çalan Bedlington Terrier çok çok az tüy döken yumuşak huylu bir ırktır.
Tüysüz Amerikan Terrier
Amerikan Tüysüz Terrier, tüysüz, beyaz ve kahverengi benekli bir görünüme sahiptir. Tüysüz olması nedeniyle dışarıda oynadığı zamanlarda çok fazla yaralanmalar yaşayabilmektedir. En çok önerilen köpeklerden biridir. Saçları yoktur ve kepek üretmedikleri için alerji yapma potansiyelinin düşük olduğu iddia edilmektedir.
Malta Köpeği
Malta köpeği veya maltiz, yaklaşık 2800 yıl önce Malta’da üretildiği düşünülen bir süs köpeği türüdür. Yetişkinleri yaklaşık 13 cm yüksekliğinde ve 3 kg ağırlığındadır. Uzun beyaz tüylü, sarkık kulaklı, ufak vücutludur. Malta köpekleri oldukça sevecen köpeklerdir.
Bichon Frise
Bişon çuha köpeği veya Bichon frisé, küçük, kabarık kıvırcık kürklü ve neşeli bir köpek ırkıdır. Irkın tam adı olan bichon à poil frisé, Fransızcada kıvırcık tüylü kucak köpeği anlamına gelir.
Minyatür Schnauzer
Zeki, itaatkâr, dost canlısı, korkusuz, spirited ve atik olma özellikleri vardır.
Az tüy döken bu köpekler ilginin üzerinde olmasını seven hayvan sahipleri ya da oyun oynarken lider olmayı seven çocuklar için güzel bir tercih olabilir.
Perulu Tüysüz Köpek
Perulu Tüysüz Köpek, Peru viringosu, çıplak köpek veya Chimú köpeği, tüysüz köpeklerin çeşitli türlerinden biridir. Peru’ya özgüdür ve genellikle evcil hayvan olarak yetiştirilir.
Yorkshire Terrier
Çok cesur, enerjik ve zeki bir köpektir. Ailesine çok bağlıdır. Yabancılardan hoşlanmaz, mesafeli davranır. Küçük hayvanları ve diğer köpekleri sevmez, saldırgan davranabilir.
Fox Terrier
Hayvanların avlanmasında kullanılan bu türün yumuşak ve sert tüylü olmak üzere iki çeşidi vardır.
Su Köpekleri
Hem İspanyol hem de Portekiz su köpekleri, fino köpeğinin alerjisi olan kişiler için ideal olduğu söylenir. Portekiz su köpeği, suyu çok seven bir köpek ırkıdır. Yüzyıllar boyunca Portekiz’in özellikle güney kıyılarında, balıkçılar tarafından tayfa olarak da kullanılmış bir çalışan köpek ırkıdır.
Çin menşeli Shih Tzu
Shih tzu, anavatanı Çin olan bir tür köpek. Uzun ve yumuşak tüyleri ile kendini gösterir. Kelime anlamı olarak Aslan Köpeği anlamına gelir. Küçük bir köpek olan bu tür; kısa bir buruna, büyük derin ve koyu gözlere sahiptir.
Köpek Alerjiniz, Alerji Aşısı İle Tedavi Edilebilir
Köpek alerjiniz varsa ve belirtileri yaşıyorsanız alerji aşısı ile bu alerjiyi tedavi edebilirsiniz. Alerji aşıları, vücudu alerjen maddeye zamanla duyarsız hale getirmeyi hedefleyen; dil altı ve enjeksiyon olarak iki türde uygulanabilen bir tedavi yöntemdir. Dil altı aşı yöntemi ülkemizde henüz uygulanmamaktadır, sadece enjeksiyon şeklinde alerji aşısı uygulanmaktadır.
Alerji aşısının gerekli olup olmadığına ve tedavisine alerji uzmanları karar vermelidir. Alerji uzmanları, alerji konusunda üst ihtisas yapan doktorlardır ve alerji konusunda en yetkin kişilerdir.
Alerji aşı tedavisi uygulanacaksa eğer moleküler alerji testi yapılması faydalı olacaktır. Moleküler alerji testi, bileşene dayalı bir testtir ve aşıda kullanılacak maddenin belirlenmesine yardımcı olarak tedaviye yön verebilir.
Alerji aşısı ilk etapta haftalık periyotlarla yapılmaktadır ve etkisini 6-12 ay içinde göstermektedir. 12 ay içinde başarılı olmayan alerji aşı tedavisi kesilmektedir. Başarı oranı oldukça yüksek olan alerjisi aşısı sayesinde köpeğinizden ayrılmaya ya da alerji yapmayan köpek aramanıza gerek kalmayacaktır. Hipoalerjenik köpek türleri hiçbir alerji derneği tarafından kabul edilmemektedir. Bu sebeple alerji yapmayan köpek türü arayarak hem paranızı hem de vaktinizi boşa harcamayın. Alerji aşı tedavisini düşünerek alerjinizden kurtulmak sizin için en faydalı yöntem olacaktır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!