Cilt yaşlanmasını, cilt kanserini ve yanıkları önlemek için güneş kremi kullanılmalıdır. Güneş kremini kullanmak son derece gereklidir ve güneş kremi seçerken ve uygularken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu yazımızda güneş kremi seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri sizler için yazdık.
Güneş ışınları arasındaki fark nedir?
Dünyamıza ulaşan iki tür zararlı güneş ışını vardır. Bu ışınlar; UVA (Ultraviyole A) ışınları ve UVB ışınlarıdır. Bu iki türün ikisine de maruz kalmak cilt kanserine yol açabilir. UVB ışınları güneş yanığının başlıca nedenidir. UVA ışınları, cildi erken yaşlandırabilir ve pencere camından geçebilir.
Güneşten, solaryum ve güneş lambaları gibi yapay kaynaklardan gelen UV radyasyonu kanserojen olarak ilan edilmiştir.
Güneşten Korunmak İçin Nasıl Önlem Alınabilir?
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi sürme gerekliliğinin yanı sıra bazı ek önlemler almak da yararlı olacaktır. Cildinizi korumak ve cilt kanseri riskini önlemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
Günel ışınlarının en güçlü olduğu 10.00 ve 14.00 saatleri arasında mümkün olduğunca güneşten kaçının.
Güneşten korunmak için kenarlıklı şapka, pantolon ve uzun kollu hafif gömlekler tercih edebilirsiniz.
Güneşin zararlı ışınlarını yansıttığı için ve yanık olasılığını artırabileceği için su, kar ve kum yakınında daha dikkatli olmanız gerekir.
Sağlıklı bir diyetler birlikte D vitamini takviyesi alabilirsiniz.
Bronzlaşma yataklarından kaçının, özellikle kapalı alanda. . Güneşten ve bronzlaşma yataklarından gelen ultraviyole ışık cilt kanserine ve kırışmaya neden olabilir.
Cildinizi belirli aralıklarla kontrol edin ve herhangi bir kanama, kaşıntı, değişiklik fark ederseniz doktora başvurun. Erken teşhiste cilt kanseri başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Güneş Koruyucu Kremler
Güneşten koruyucular, herhangi bir sayıda UVF (Ultraviyole filtresi) içeren ve cilde uygulanan ürünlerdir. UVF (Ultraviyole filtre) güneş kremlerinin içinde bulunan ve güneşin zararlı etkilerinden koruma özelliği olan maddelerdir. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremlerini kullanmak gerekir. Güneş kremleri, fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki türdür. Kimyasal güneş koruyucu kremler sünger gibi çalışır ve güneş ışınlarını emerek etki ederken fiziksel güneş koruyucular kalkan gibi cildinizin yüzeyini güneş ışınlarından korumaktadır. Güneş koruyucu kremlerin GRASE (Generally Recognized As Safe and Effective: Genel Olarak Güvenli ve Etkili Olarak Tanınan) özellikte olması oldukça önemlidir.
SPF (Sun protection factor: Güneş koruma faktörü) ise güneş koruma faktörüdür. SPF güneş kremi etkinliğinin bir ölçüsüdür. SPF 30, düzgün şekilde uygulanmış bir ürün kullanıldığında, güneş koruyucu içermeyenlere göre 30 kat daha fazla UV’ye maruz kalma süresi sağladığı anlamına gelmektedir.
Ne tür güneş kremi kullanmalıyım?
Hangi tür krem kullanırsanız kullanın, tekrar tekrar güneş kremini uygulamak gerekir. Örneğin terledikten sonra yüzdükten sonra ya da iki saatte bir güneş kremini tekrar uygulamanız gerekir.
Amerikan Dermatoloji Akademisi, herkesin aşağıdaki özellikleri sunan güneş kremi kullanmasını önermektedir:
Geniş spektrumlu koruma sağlayan (UVA ve UVB ışınlarına karşı korur)
SPF 30 veya üzeri olan
En az 40 dakika suya karşı dayanıklı olan
Kullandığınız güneş kremi türü, vücudunuzda kullandığınız yere göre değişiklik gösterebilir.
Losyonlar, kremler, jeller, merhemler, ağda çubukları ve spreyler mevcut güneş korucu çeşitlerindendir.
Kremler kuru cilt ve yüz için en iyisidir.
Jeller, kafa derisi veya erkek göğsü gibi tüylü alanlar için iyidir.
Çubuklar göz çevresinde kullanmak için iyidir.
Uygulaması kolay olduğu için spreyler ebeveynler tarafından sık tercih edilmektedir. Bu ürünleri kullanırken vücudun tamamına sürdüğünüzden emin olmanız gerekir. Bu ürünleri solumayın veya ısı yakınında, açık alev veya sigara içerken uygulamayın.
Bebekler ve hassas ciltler için üretilen güneş kremleri de bulunmaktadır. Bazı güneş korucular ise kozmetiklerle birleştirilmiştir. Bu ürünler de kullanışlıdır ancak tekrar tekrar uygulanması gerekir.
Güneş Kremi Nasıl Uygulanır?
Güneş kreminin etkileri oldukça yararlıdır. Ancak bu kremlerin doğru uygulanması da son derece önemlidir. Güneş kremi kullanırken şunlara dikkat edebilirsiniz:
SPF 30 veya daha yüksek olan, suya dayanıklı ve geniş spektrumlu kapsama sağlayan, yani sizi UVA ve UVB ışınlarından koruyan bir güneş kremi seçin.
Güneş kremini dışarı çıkmadan önce uygulayın; cildinizin güneş kremini emmesi ve sizi koruması yaklaşık 15 dakika sürer.
Yeterli miktarda güneş kremi kullandığınızdan emin olun ve cildinize iyice sürün.
Giysilerden açıkta kalan alanların tümüne güneş kremi sürün. Boyun, yüz, kulaklar, ayaklar ve açıkta kalan tüm alanlara güneş kremi uygulayın. Eğer saçlarınız seyrelmişse ya saç derinize güneş kremi sürün ya da geniş kenarlı bir şapka takın. Dudaklarınızı korumak için de güneş koruyuculu dudak balsamı kullanabilirsiniz.
Terledikten, yüzdükten sonra ya da dışarıdayken iki saatte bir güneş kremini uygulayın.
Güneş yanıkları genellikle yetersiz güneş kremi kullanımından ya da tarihi geçmiş ürün kullanımından kaynaklanır. Bu nedenle kullandığınız ürüne dikkat etmeniz yararlı olacaktır.
Bulutlu günlerde veya kışın bile cildiniz UV ışınlarına maruz kalabilir. Bu nedenle güneş kremini sürekli kullanabilirsiniz.
Hastalara UV ışınlarının gün doğumundan gün batımına kadar, bulutlu günlerde ve kışın bile mevcut olduğunu hatırlatmak önemlidir.
Günümüzde UVF’ler, yüz nemlendiricileri, göz kremleri, fondötenler, “güzellik balsamı/leke balsamı” (BB) ve “renk düzeltici/ten rengi düzeltici” (CC) kremler, astarlar, dudak ürünleri ve hatta saç şekillendiriciler de dahil olmak üzere birçok kozmetik üründe bulunmaktadır.
Yüzlerini güneşten korumak için yalnızca makyaj fondötenlerin yeterince koruma sağlamadığı bildirilmektedir.
Yumuşatıcılar ve güneş kremini hangi sırayla kullanmalıyım?
Yumuşatıcınızı güneş kremi sürmeden yaklaşık yarım saat önce sürmeye çalışın. Bu, güneş kreminin yumuşatıcı tarafından seyreltilmesini önleyecek ve güneş kreminin koruyucu özelliklerini korumasını sağlayacaktır. Yağlı bir ürün kullanıyorsanız aşırı uygulamamaya dikkat edin.
Bebekler ve küçük çocuklar her zaman dahili SPF50 içeren güneşten koruyucu giysiler kullanmalıdır. Bu giysi, güneş kremine karşı hassasiyeti olan yetişkinler için de mevcuttur. Açıkta kalan cilt bölgelerine 2 saatte bir güneş kremi sürülmelidir.
Güneş koruyucu kremler ve böcek kovucular
Güneş kremi bolca ve sıklıkla uygulanmalıdır, böcek kovucu ise az ve çok daha az sıklıkla kullanılmalıdır. Güneş kremi böcek kovucudan önce kullanılmalıdır.
Sonuç olarak:
Geniş spektrumlu koruma sağlayan (UVA ve UVB ışınlarına karşı korur)
SPF 30 veya üzeri olan
En az 40 dakika suya karşı dayanıklı olan güneş kremlerinin kullanılması gereklidir.
Güneş koruyucu kremlerin GRASE (Genel Olarak Güvenli ve Etkili Olarak Tanınan) özellikte olması çok önemlidir.
Yetişkinler yaklaşık 30 gr veya 2 çorba kaşığı kadar güneş kremi kullanması gerekir.
Güneş kremini dışarıya çıkmadan 15 dakika önce sürün, her iki saatte bir veya yüzdükten veya terledikten hemen sonra tekrar uygulayın.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!