Alerji testi, vücudunuzun bilinen bir maddeye alerjik reaksiyonu olup olmadığını belirlemek için eğitimli bir alerji uzmanı tarafından yapılan bir muayenedir. Muayene kan testi, deri testi veya eliminasyon diyeti şeklinde olabilir. Alerjiler, vücudunuzun doğal savunması olan bağışıklık sisteminiz çevrenizdeki bir şeye aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkar. Örneğin normalde zararsız olan polen vücudunuzun aşırı tepki vermesine neden olabilir. Bu aşırı tepki şunlara yol açabilir; burun akıntısı, hapşırma, kaşıntılı sulu gözler. Alerji testi, alerjiniz olan belirli polenleri, küfleri veya diğer maddeleri belirleyebilir.
Alerjen Türleri
Alerjenler, alerjik reaksiyona neden olabilen maddelerdir. Üç ana alerjen türü vardır:
Solunan alerjenler, burun delikleri veya boğazın akciğerleri veya zarları ile temas ettiklerinde vücudu etkiler. Polen, solunan en yaygın alerjendir.
Sindirilen alerjenler, yer fıstığı, soya ve deniz ürünleri gibi bazı yiyeceklerde alerjenler bulunur.
Temas alerjenleri, bir reaksiyon oluşturmak için cildinizle temas etmelidir. Temas alerjeninden kaynaklanan reaksiyona örnek, zehirli sarmaşığın neden olduğu kızarıklık ve kaşıntıdır.
Alerji testleri, sizi çok az miktarda belirli bir alerjene maruz bırakmayı ve reaksiyonu belirlemeyi içerir.
Deri Testi
Alerjileri test etmenin en yaygın yolu cilt testidir. Çünkü en hızlı, en doğru sonuçları verir. Doktorların en sık kullandığı bu test yönteminin diğer adı prick testidir. Bir doktor veya hemşire, cildinize, genellikle kolunuzun içine veya sırtınıza küçük bir miktar alerjen koyar. Yaygın alerjenler küf, polen, evcil hayvan derisi ve kürkü, yiyecekler ve bazı ilaçları içerir.
Daha sonra, alerjenin deri altına girmesi için cildinizi delecek veya yüzeyinde küçük bir çizik açacaktır. Deri prick testi kanamaya neden olmaz. Bazı doktorlar alerjeni cildinizin ilk birkaç katmanının altına koymak için küçük bir iğne kullanır.
Doktor muhtemelen aynı anda birkaç şeyi test edecektir. Alanlardan biri şişer ve sivrisinek ısırığı gibi kırmızılaşırsa, bu alerjene alerjik olduğunuz anlamına gelir. Bunu bulmak genellikle 15 dakika sürer. Alerji testi sona erdiğinde, doktor veya hemşire cildinizi temizleyecek ve kaşınma hissinin azalmasına yardımcı olmak için üzerine biraz krem sürecektir. Bir reaksiyondan kaynaklanan herhangi bir şişme genellikle 30 dakika ila birkaç saat arasında kaybolur.
Bazı ilaçlar testlerin önüne geçebilir. Testten önce herhangi bir ilaç almayı bırakmanız gerekip gerekmediğini öğrenmek için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Kandan Alerji Testi
Alerji testi sonuçlarını etkileyebilecek ilaç kullanıyorsanız, hassas bir cilde sahipseniz ya da bir cilt testine kötü tepki verdiyseniz, doktorunuz bunun yerine bir kan testi isteyebilir.
Kanınızın bir örneği laboratuvara gönderilir ve doktorunuz birkaç gün içinde sonuçları alır. Bu yöntem genellikle bir cilt testinden daha maliyetlidir.
Eliminasyon diyeti
Eliminasyon diyeti, doktorunuzun hangi yiyeceklerin alerjik reaksiyona neden olduğunu belirlemesine yardımcı olabilir. Bu diyet, belli yiyecekleri diyetinizden çıkarmayı ve daha sonra tekrar eklemeyi gerektirir. Tepkileriniz hangi yiyeceklerin soruna neden olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır.
Besin yükleme testi
Bazı durumlarda, bir gıda alerjisini teşhis etmek için besin yükleme testi denen bir test de kullanılabilir. Test sırasında, yakın gözetim altında nasıl tepki verdiğinizi görmek için size alerjiniz olduğunu düşündüğünüz yiyecekler giderek artan miktarlarda verilir. Böylelikle alerji uzmanınız, alerjinizin belirtilerini yakınan gözlemleyebilecektir. Bu test, ciddi bir reaksiyona neden olabileceği için diğer test türlerinden daha risklidir, ancak gıda alerjilerini teşhis etmenin en doğru yoludur. Besin yükleme testinin, alerji uzmanları tarafında, acil durum ekip ve ekipmanlarının olduğu bir klinikte yapılması gereklidir.