
İlaç alerjisi, bağışıklık sisteminizin bir ilaca verdiği anormal tepkidir. Reçetesiz satılan, reçeteli veya bitkisel olan herhangi bir ilaç, ilaç alerjisine neden olabilir. Bununla birlikte, bazı ilaçlarda ilaç alerjisi daha olasıdır. İlaç alerjisinin en yaygın belirtileri, kurdeşen, kızarıklık veya ateştir. Bir ilaç alerjisi, birden fazla vücut sistemini etkileyen yaşamı tehdit eden bir durum olan anafilaksi dahil olmak üzere ciddi reaksiyonlara neden olabilir. İlaç alerjisi, ilaç etiketinde listelenen olası bir reaksiyon olan ilaç yan etkisiyle aynı değildir. Bir ilaç alerjisi, aşırı dozda ilacın neden olduğu ilaç durumdan farklıdır.
İlaç Alerjisinin Belirtileri
Ciddi bir ilaç alerjisinin belirtileri genel olarak bir ilacı aldıktan sonra bir saat içinde ortaya çıkar. Diğer reaksiyonlar, özellikle kızarıklıklar saatler, günler veya haftalar sonra ortaya çıkabilir.
İlaç alerjisinin belirtileri şu durumları içerebilir:
- Deri döküntüsü,
- Kurdeşen,
- Kaşıntı,
- Ateş,
- Şişme,
- Nefes darlığı,
- Hırıltı,
- Burun akması,
- Kaşıntılı sulu gözler,
- Anafilaksi.
Anafilaksi, vücut sistemlerinde yaygın fonksiyon kaybına neden olan bir ilaç alerjisine karşı nadir görülen, yaşamı tehdit eden bir reaksiyondur. Anafilaksi acil tıbbi yardım gerektiren bir durumdur.
Anafilaksinin belirtileri şunları içerir:
- Hava yollarının ve boğazın daralması, nefes almada güçlük yaratması,
- Mide bulantısı veya karın krampları,
- Kusma veya ishal,
- Baş dönmesi veya baş dönmesi,
- Zayıf, hızlı nabız,
- Kan basıncında düşüş,
- Nöbet,
- Bilinç kaybı.
İlaç alerjisinden kaynaklanan diğer durumlar
Daha az yaygın olan ilaç alerjisi reaksiyonları, bir ilaca maruz kaldıktan günler veya haftalar sonra ortaya çıkar ve ilacı almayı bıraktıktan sonra bir süre devam edebilir. Bu koşullar şunları içerir:
- Ateş, eklem ağrısı, kızarıklık, şişme ve mide bulantısına neden olabilen serum hastalığı,
- İlaca bağlı anemi, kırmızı kan hücrelerinde azalma, yorgunluğa, düzensiz kalp atışlarına, nefes darlığına ve diğer belirtilere neden olabilir.
- Eozinofili ve sistemik semptomlarla (DRESS) oluşan ilaç döküntüsü, döküntü, yüksek beyaz kan hücresi sayısı, genel şişme, şişmiş lenf düğümleri ve uykuda olan hepatit enfeksiyonunun nüksetmesine neden olur.
- Ateş, idrarda kan, genel şişme, kafa karışıklığı ve diğer belirtilere neden olabilen böbreklerde iltihaplanma.
İlaç Alerjisinde Risk Faktörleri
İlaç alerjisinde bazı risk faktörleri vardır ve risk grubundaki kişilerin ilaç alerjisi geliştirme olasılığı diğer kişilere göre daha yüksektir. Bu riskler şunlardır:
- Gıda alerjisi veya saman nezlesi gibi diğer alerji öyküsü olan kişiler,
- Kişisel veya ailevi ilaç alerjisi öyküsü,
- Yüksek dozlar, tekrarlayan kullanım veya uzun süreli kullanım nedeniyle bir ilaca daha fazla maruz kalma.
İlaç Alerjisi Teşhisi
İlaç alerjisinde, doğru bir teşhis şarttır. Yanlış teşhis edilmiş ilaç alerjileri, uygun olmayan ilaçların gereksiz ve uzun süre kullanımına neden olabilir. Alerji uzmanınız teşhis yaparken size belirtileriniz ve tıbbi geçmişinizle ilgili bazı sorular soracaktır ve sizi muayene edecektir. Alerji uzmanınız, teşhisi koymak için bazı testler yapabilir.
Deri testleri
Bir cilt testide, alerjik reaksiyona neden olduğundan şüphelenilen alerjene, cildinizin altına yerleştirilir ve vücudunuzun bu alerjene verdiği tepki gözlemlenir. Şüpheli alerjenin yerleştirildiği bölgede şişlik, ,kızarıklık ya da kaşınma gibi bulguların olması, alerjiniz olduğu anlamına gelebilir.
Kan testleri
Alerji uzmanınız, belirtilere neden olabilecek diğer durumları dışlamak için kan testi isteyebilir. Kan testinde, kanınızda bulunan antikor miktarına bakılır.
İlaç Alerjisinin Tedavisi
İlaç alerjisine yönelik müdahaleler iki genel stratejiye ayrılabilir; mevcut alerji semptomlarının tedavisi, tıbbi olarak gerekliyse, alerjiye neden olan bir ilacı almanızı sağlayabilecek tedavi.
Mevcut semptomları tedavi etmek
Bir ilaca karşı alerjik reaksiyonu tedavi etmek için aşağıdaki müdahaleler kullanılabilir:
İlacın kesilmesi; alerji uzmanınız bir ilaç alerjiniz olduğunu belirlerse, ilacı bırakmak tedavinin ilk adımıdır. Çoğu durumda, gerekli tek müdahale bu olabilir.
Antihistaminikler; alerji uzmanınız bir antihistamin yazabilir veya alerjik reaksiyon sırasında aktif hale gelen bağışıklık sistemi kimyasallarını bloke edebilen bir antihistamin önerebilir.
Kortikosteroidler; daha ciddi reaksiyonlarla ilişkili enflamasyonu tedavi etmek için oral veya enjekte kortikosteroidler kullanılabilir.
Anafilaksi tedavisi; anafilaksi, kan basıncını korumak ve nefes almayı desteklemek için acil bir epinefrin enjeksiyonunun yanı sıra hastane bakımı gerektirir.