Göz Alerjisi

Alerjik konjunktivit veya oküler alerji olarak da adlandırılan göz alerjisi, alerjiniz olan bir şey konjunktivayı (gözü ve göz kapağını kaplayan hassas zar) tahriş ettiğinde ortaya çıkar. 

Tüm alerjiler gibi, alerjik konjunktivit de bağışıklık sistemi zararsız bir maddeyi alerjen (alerjik reaksiyona neden olan madde) olarak tanımladığında başlar. Bu durum, bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesine ve İmmünoglobulin E (IgE) adı verilen antikorlar üretmesine neden olur. Bu antikorlar, alerjik reaksiyona neden olan kimyasalları serbest bırakan hücrelere gider. Bu durumun sonucunda, alerjik reaksiyonlar arasında sulu, kaşınan, kızaran veya şişen gözler bulunur. Alerjik konjunktivitin en yaygın nedenleri polen ve küf sporları gibi mevsimsel alerjenlerdir. Mevsimsel alerjik riniti (saman nezlesi) olan kişiler normalde, polen sayısının yüksek olduğu günlerde dışarı çıktıklarında semptomlarının kötüleştiğini fark ederler. Toz akarları ve evcil hayvan tüyleri gibi iç mekan alerjenleri de yıl boyunca göz alerjilerine neden olabilir. Bu tür bir alerjiden muzdaripseniz, evinizi temizlemek veya bir evcil hayvanın bakımını yapmak gibi belirli faaliyetler sırasında belirtilerinizin kötüleştiğini fark edebilirsiniz.

Göz Alerjisi Belirtileri

Göz alerjisi, çeşitli türlere ayrılır.  göz alerjisi türleri mevsimsel veya yıllık alerjik konjunktivit, ilkbaharda oluşan keratokonjunktivit, atopik keratokonjunktivit, kontakt alerjik konjunktivit ve dev papiller konjunktivittir. Göz alerjisinin belirtileri, türler arasında çeşitlilik gösterebilir. 

Mevsimsel ve uzun süreli alerjik konjunktivit

Mevsimsel alerjik konjunktivit, en yaygın göz alerjisi türüdür. Havadaki bitki polenlerinin türüne bağlı olarak ilkbahar, yaz veya sonbaharda belirtiler yaşarlar.

Tipik belirtiler şunları içerir:

  • Kaşıntı,
  • Kırmızılık,
  • Yanma.

Adından da anlaşılacağı gibi çok yıllık alerjik konjunktivit, yıl boyunca görülür. Semptomlar mevsimsel göz alerjisi ile aynıdır, ancak daha hafif olma eğilimindedir. Polen yerine toz akarlarına, küflere, evcil hayvan tüylerine veya diğer ev alerjenlerine reaksiyonlardan kaynaklanırlar.

Vernal keratokonjunktivit

Vernal keratokonjunktivit, daha ciddi bir göz alerjisidir. Yıl boyunca ortaya çıkabilse de, belirtiler mevsimsel olarak kötüleşebilir. Öncelikle erkek çocuklarda ve genç erkeklerde görülür; hastaların yaklaşık yüzde 75’inde ayrıca egzama veya astım vardır.

Belirtiler şunları içerir:

  • Kaşıntı,
  • Önemli derecede yırtılma ve kalın mukus üretimi,
  • Gözde yabancı cisim hissi,
  • Işığa karşı duyarlılık,

Tedavi edilmezse, vernal keratokonjunktivit görmeyi bozabilir.

Atopik keratokonjunktivit

Bu tür alerji esas olarak yaşlı hastaları, çoğunlukla alerjik dermatit öyküsü olan erkekleri etkiler. Atopik keratokonjunktivit belirtileri yıl boyunca ortaya çıkabilir ve vernal keratokonjunktivit semptomlarına benzer:

  • Şiddetli kaşıntı,
  • Yanma,
  • Kırmızılık,
  • Uykudan sonra göz kapaklarının birbirine yapışmasına neden olabilen önemli miktarda kalın mukus üretimi.

Tedavi edilmezse atopik keratokonjunktivit, korneanın ve onun hassas zarının yaralanmasına neden olabilir.

Alerjik konjunktivit ile temas

Bu durum, kontakt lenslerin tahrişinden veya lens yüzeyine bağlanan gözyaşlarından kaynaklanan proteinlerden olabilir.

Belirtiler şunları içerir:

  • Kırmızılık,
  • Kaşıntı,
  • Mukus akıntısı,
  • Lens rahatsızlığı.

Dev papiller konjunktivit

Kontakt lens takmakla ilişkili dev papiller konjunktivit, iç göz kapağının üst kaplamasında bireysel sıvı keselerinin veya papüllerin oluştuğu şiddetli bir kontakt alerjik konjunktivit formudur.

Belirtiler şunları içerir:

  • Kaşıntı,
  • Şişkinlik,
  • Yırtılma,
  • Mukus akıntısı,
  • Bulanık görme,
  • Yabancı cisim hissi.

Göz Alerjisi Teşhisi

Göz alerjileri, vücudun bağışıklık sistemi duyarlı hale geldiğinde ve çevredeki çoğu insanda tipik olarak hiçbir soruna neden olmayan bir şeye aşırı tepki verdiğinde gelişir. Alerjik reaksiyon, bu gözlerinizdeki mast hücrelerine bağlı antikorlarla temas ettiğinde ortaya çıkabilir; hücreler, histamin ve küçük kan damarlarının sızmasına ve gözlerin kaşıntılı, kırmızı ve sulu olmasına neden olan diğer maddeleri veya kimyasalları salgılayarak tepki verir. Göz alerjileri, bazı göz hastalıkları ile aynı belirtileri paylaşır, bu da doğru teşhisi zorunlu kılar. Göz alerjisinin belirtileri, hafif sinir bozucu kızarıklıktan, görmeyi bozacak kadar şiddetli iltihaplanmaya kadar değişebilir. Göz alerjisi belirtiniz varsa ya da göz alerjinizin olduğundan şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Alerji uzmanınız bazı testler ile göz alerjinizin olup olmadığının teşhisini net bir şekilde ortaya koyacaktır. Alerji uzmanınız yapacağı testler mevcut durumunuza göre değişkenlik gösterebilir. 

Göz Alerjisinin Tedavisi ve Korunma yolları

İç mekan alerjenleri göz alerjisi semptomlarınıza neden oluyorsa, kaçınma, rahatlamanın anahtarıdır. Evinizdeki tozu azaltmak için HEPA filtreli bir elektrikli süpürge kullanın veya varsa eğer evcil hayvanları yatak odasından uzak tutmaya çalışın.

  • Polen ve diğer mevsimsel alerjenler göz alerjinizi tetikliyorsa eğer şu yolları izleyebilirsiniz:
  • Gözlere gelen alerjen miktarını azaltmak için geniş kenarlı bir şapka takın.
  • Güneş gözlükleri, ayrıca göze düşen alerjen miktarını azaltmaya da yardımcı olabilir.

Reçetesiz satılan antihistamin hapları ve göz damlaları, genellikle göz alerjisi semptomlarının kısa süreli tedavisi için kullanılır. Ancak, bazı göz damlalarının uzun süreli kullanımı belirtilerinizi daha da kötüleştirebilir. Bu sebeple kullanacağınız ilacı alerji uzmanınızın kontrolünde kullanmanız sizin için faydalı olacaktır. Belirtileriniz uzun sürüyorsa doktorunuz bazı ilaçlar verebilir. Kortikosteroid göz damlaları etkilidir, ancak yalnızca kısa bir süre kullanılsa bile çoğu zaman yan etkileri vardır. Bu ilacın kullanımı, glokom (artmış oküler basınç), katarakt ve enfeksiyon gibi yan etki riskinden dolayı doktor tarafından yönetilmelidir. Göz alerjisi semptomlarınıza neyin sebep olduğuna bağlı olarak, immünoterapi (alerji iğneleri), tetikleyici alerjenlere uzun vadeli direnç sağlamada çok etkili olabilir.