Astım, hava yollarının çevresindeki kasların gerilmesine ve hava yollarının daralmasına neden olan şişmeye neden olan iltihaplı bir durumdur. Birlikte ortaya çıktığında, bu duruma astım bronşit denir.
Her soluduğunuzda hava burnunuza ve ağzınıza girer. Boğazınızdan aşağı iner ve bronşiyal tüpler adı verilen bir dizi hava geçiş yoluna akar. Bu tüplerin havanın ciğerlerinize ulaşması için açık olması gerekir; burada oksijenin vücudunuzdaki dokulara taşınması için kana aktarılır.
Hava yolları iltihaplanırsa hava, ciğerlerinize gitmekte zorlanır. Daha az hava girdiğinde, nefes darlığı hissedebilirsiniz. Sıkıştırılmış geçit yollarından daha fazla oksijen almak amacıyla hırıldayarak nefes alıp öksürebilirsiniz.
Bronşit ve astım iki iltihaplı hava yolu durumudur. Akut bronşit, seyri başladıktan sonra genellikle kendiliğinden iyileşen hava yollarının astarının iltihabıdır. Viral veya bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır. Uzun süreli olan kronik bronşit, sigara dumanı, toz veya kimyasallar gibi çevresel tahriş edici maddelere uzun süre maruz kalmasıyla tetiklenebilir.
Astım Bronşit Belirtileri
Semptomlar, bronşit ve astım semptomlarının bir kombinasyonudur. Aşağıdaki semptomların bir kısmını veya tamamını yaşayabilirsiniz:
- Nefes darlığı
- Hırıltı
- Öksürük
- Göğüs sıkışması
- Aşırı mukus üretimi
Bu hastalık bulaşıcı mıdır diye merak ediyor olabilirsiniz. Bronşitin kendisi bulaşıcı olan bir virüs veya bakteriden kaynaklanır, yani bulaşıcıdır. Bununla birlikte, kronik astımlı bronşit tipik olarak bulaşıcı değildir.
Astım bronşitin yaygın belirtileri
Sürekli veya arada bir astım bronşit belirtileri yaşayabilirsiniz. Zaman zaman bu astım belirtilerinden herhangi biri şiddetli olabilir:
- Göğüs ağrısı veya basıncı
- Kuru, balgamsız öksürük (ıslak, balgamlı öksürük enfeksiyonu düşündürür)
- Yorgunluk
- Ateş
- Nefes darlığı veya hızlı nefes alma (takipne)
- Hırıltı (nefesle yapılan ıslık sesi)
Hayatı tehdit eden bir durumu gösterebilecek ciddi belirtiler
Bazı durumlarda bronşit yaşamı tehdit edebilir. Siz veya birlikte olduğunuz biri aşağıdakiler de dahil olmak üzere yaşamı tehdit eden bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz acil tıbbi yardım alın (112’yi arayın):
- Dudakların veya tırnakların mavimsi renklenmesi
- Bayılmak veya tepkisizlik gibi bilinç veya uyanıklık düzeyinde değişiklik
- Nefes darlığı, nefes almada güçlük, hırıltılı solunum, nefes almama veya boğulma gibi solunum veya nefes alma sorunları