Alerji Önlemleri

Tedavi edilebilen çok az alerji türü vardır. Bu nedenle alerji için alınan önlemler daha önemlidir. Alerjilere yatkınlık kalıtsaldır, ancak alerjilerin gerçekten gelişip gelişmediği pek çok (çevresel) faktöre bağlıdır. Çocuk doktorları ve alerji uzmanları, saman nezlesi, atopik dermatit ve alerjik astım riskinin azaltılabileceğini gösteren çalışmaların önerilerini bir araya getirmişlerdir. Bu nedenle (yakın zamanda) ebeveynlerin çocuklarını alerjiden korumak için alerji önlemleri almaları kesinlikle mümkündür. Bu, özellikle saman nezlesi, atopik dermatit veya astım hastası olan ebeveynleri veya kardeşleri olan risk altındaki çocuklar için önemlidir. Yetişkinler, bazı yaşam tarzı değişikliklerini benimseyerek alerji riskini de düşürebilir. Başlıca alerji önlemleri:

Alerji Önlemlerinde Doğum Yöntemi

Sezaryen ile doğan çocuklarda alerji riski artmış gibi görünmektedir. Doğal bir doğum sırasında, bebek doğum kanalındaki çeşitli mikroorganizmalarla temas eder. Bunun yenidoğan bağışıklık sistemini güçlendirdiğine ve alerjilere yatkınlığı azalttığına inanılmaktadır. Bir sezaryen tıbbi olarak gerekli değilse, bu doğum yöntemi hakkında karar verirken alerji riskinde artış göz önünde bulundurulmalıdır.

Alerji Önlemlerinde Beslenme

Emzirme, bebeklerin alerjilere karşı kendi korumalarını geliştirmelerine yardımcı olur. Bu nedenle, ilk dört ay boyunca yalnızca emzirilmeleri gerekir. Emzirmek mümkün değilse, risk altındaki çocuklara hidrolize formül verilmelidir. Soya sütü anne sütünün yerine tavsiye edilmemektedir.

Bebek maması da mümkün olduğunca çeşitli olmalıdır. Birkaç yıl önce, alerjenik yiyeceklerin mümkün olduğunca önlenmesi tavsiye edilmişti. Bu görüş bu arada değişti. Yumurtalar, buğday, balıklar vs. yaşamın ilk yılında diyete dahil edilmelidir; bu yiyeceklerden kaçınmanın alerji riskini azalttığı görünmemektedir.  Özellikle balıklar (kılçıksız) bebeğin diyetine dahil edilmelidir, çünkü çalışmalar alerjilere karşı koruyabileceğini göstermektedir.

Hem kalite hem de yiyecek miktarı alerjinin önlenmesindeki faktörler arasında yer alır. Fazla kilolu olmak, diğer sağlık risklerine ek olarak, astım gelişme riskini de arttırır. Bu hem yetişkinler hem de çocuklar için geçerlidir. Kadınlar hamilelik sırasında ve emzirirken çeşitli ve dengeli beslenmelidir. Balık, kuruyemiş veya diğer alerjik yiyeceklerden kaçınmak için önceki önerilere artık uyulmamaktadır. Aksine, annenin balık tüketiminin çocuklarda alerji riskini azalttığına dair bazı kanıtlar vardır.

Evcil Hayvan

Kuşlar, kediler ve köpekler gibi evcil hayvanların normalde alerjilerin gelişiminde etkisi yoktur. Ancak, risk altındaki çocukların evde kedi tutmaları tavsiye edilmez. Araştırmalar bunun yatkınlığı olan çocuklarda atopik dermatit gelişimi riskini artırabileceğini göstermektedir. Risk altındaki bir çocuğun evinde zaten bir kedi varsa, kedinin çıkarılıp çıkarılmayacağı konusunda bir alerji uzmanına danışılmalıdır. Öte yandan, evde bir köpeğe sahip olmak, alerji riskinde artış ile ilişkili değildir.

Sigara Dumanı

Pasif içicilik çocuklarda alerji riskini arttırır. Evde sigara içilmesi durumunda çocuğun astım gelişimi olasılığı artar. Çocuklar rahimdeki gibi erken bir zamanda bile alerjenlere karşı duyarlı hale getirilebilir; bu nedenle, dumansız bir ortam hamilelikten itibaren sağlanmalıdır. Sigara içmek yetişkinlerde astım riskini de arttırır.

Küf

Küf sporları alerjileri tetikleyebilir. Küf, hava sirkülasyonu zayıf olan nemli yerlerde gelişir. Bu nedenle, pencereleri açarak odaların düzenli olarak havalandırılması ve nemli lekelerin yanı sıra mevcut kalıp lekelerinin çıkarılması önerilir.

Hava Kirliliği

İç hava kirliliği seviyesi mümkün olduğunca düşük tutulmalıdır. Formaldehit ve uçucu organik bileşiklerin, özellikle astım olmak üzere alerji riskini arttırdığına inanılmaktadır. Bu maddeler evdeki yeni mobilyalardan veya duvarları boyarken yayılır. Motorlu taşıt egzozu ayrıca alerji gelişimini etkileyebilir. Kişinin ortamının yoğun trafiğe sahip caddelere yakınlığı, özellikle astım olmak üzere artan alerji riski ile ilişkilidir.