Alerji Nedenleri

Neredeyse her şey alerjileri tetikleyebilir. Bu alerji nedenleri arasında;

  • Bazı gıdalar
  • Bazı aşılar
  • Bazı ilaçlar
  • Lateks kauçuk
  • Aspirin
  • kabuklu deniz hayvanı
  • Toz ve toz akarları
  • Polen
  • Küf
  • Hayvan kepeği
  • Zehirli sarmaşık
  • Arı sokmaları
  • Ateş karıncası sokmaları
  • Penisilin
  • Yer fıstığı gibi alerjenler yer almaktadır.

Küçük yaralanmalar, aşırı sıcaklıklar, egzersiz veya hatta duygular, bunlara alerjiniz olmasa bile semptomlarınızı tetikleyebilir. 

Yaygın alerjenler olsa da, alerji nedenleri kişiye özeldir. Zaman içinde bile değişebilirler. Örneğin, vücudunuz tekrarlanan maruz kalmadan kaynaklanan zehirli bir sarmaşık alerjisi geliştirebilir. 

Bazı alerjiler ailesel olabilir. Ancak ailede olmasa bile alerji olabilirsiniz. Bir şeyden semptom alan birçok insan da başka şeylere tepki verir.

Aşağıdaki durumlarda alerji olma ihtimaliniz daha yüksektir:

  • Geçmişte şiddetli bir alerjik reaksiyon
  • Astım gibi solunumu etkileyen akciğer rahatsızlıkları
  • Burun polipleri
  • Sık sinüs, kulak veya solunum yolu enfeksiyonları
  • Hassas cilt
  • Egzama

Alerji Nasıl Gelişir?

Vücudun bağışıklık sistemi bizi hastalıklardan korumak için farklı antikorlar üretir. Alerjiler için, bağışıklık sistemi, alerji semptomlarıyla mücadelede size yardımcı olmak için IgE olarak da bilinen İmmunoglobulin E’yi üretir. IgE, yabancı bir istilacıya karşı kimyasal bir savunmanın gerekli olduğu bilgisini iletmek için hücrelere giden kimyasal bir habercidir. Alerjik bireyler, polen veya kepek gibi iyi huylu çevresel risklere karşı yüksek IgE seviyelerine sahiptir. Yiyecekler ayrıca yüksek seviyede IgE’ye neden olabilir.

Zamanla, bağışıklık sistemi immünolojik bellek olarak bilinen şeyi geliştirir. Normalde bu, vücudun daha hızlı tepki vermesini sağlayan yararlı bir bağışıklık tepkisidir. Bu, aşıların çalışmasına izin veren şeydir. Bununla birlikte, alerjide, bu cevap büyütülür ve tekrarlanan maruziyet, bağışıklık sisteminin tekrarlayan aşırı reaksiyonlarına neden olur. Bu hapşırma, öksürme, burun çekme ve tıkanıklığı veya artmış astım semptomlarını içerebilecek alerjik bir tepki oluşturur. IgE antikorları, her alerjen tipi için özel olarak üretilmiştir. Bu yüzden bir veya iki spesifik gıdaya veya polene alerjiniz olabilir veya başka alerjenlere problemsiz bir şekilde tolerans gösterebilirsiniz.

Alerjiler, bir insanın hayatının herhangi bir noktasında gelişebilir. Riski artıran bir faktör aile geçmişidir. Ebeveynlerden biri alerjik ise, çocuklarında % 30-50 ihtimalle alerji gelişme riski vardır. Her iki ebeveyn de alerjik ise bu oran % 60-80’e yükselir.

Pek çok durumda, alerjiler ilk önce yaşamın erken döneminde, bebeklik döneminde veya küçük çocuklarda görülür. Bazıları kendi başlarına çözebilecek olsalar da, bu alerjilerin çoğu yaşam boyu sürecek endişeler yaratacaktır.

Yetişkinlikte alerji geliştirmek de kesinlikle mümkündür. Erişkinlerde ortaya çıkan alerjiler, çevrede yeni alerjenlere maruz kalma, aile öyküsü ve bağışıklık sistemindeki değişikliklerden dolayı görünüşte hiçbir sebebi olmadan ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde en yaygın gıda alerjileri yer fıstığı, balık, karides, ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünleri ve ağaç fındıklarıdır (bademler, cevizler, cevizler ve kaju fıstığı). Eğer bunlara duyarlılık söz konusu ise, yetişkinlerde başlayan alerjileri önlemenin bir yolu yoktur, çünkü alerjik reaksiyona neden olabilecek her tetikleyiciyi makul bir şekilde bilip, bundan kaçınmak mümkün olmayacaktır. Ek olarak, alerjenlerden kaçınmanın, bir bireyin alerji geliştirmesini daha olası hale getirebileceğini gösteren bazı araştırmalar vardır, çünkü bağışıklık sistemi daha fazla maddeye aşina değildir.