astim krizi 1

Bir astım krizi (ayrıca akut astım epizodu, parlama veya alevlenme olarak da adlandırılır), aşağıdakileri içeren astım semptomlarında ani bir artıştır:

Astım Krizi Semptomları

  • Hızlı, sığ ve zor nefes alır.
  • Derin bir nefes alamayacağınızı hissetmek (göğüste sıkışma). Göğüs sıkışması olan çocuklar mide ağrısından şikayet edebilir.
  • Nefes alırken ıslık sesi (hırıltılı).
  • Öksürme

Akciğerlere hava akımının ne kadar azaldığına bağlı olarak belirtiler hafif, orta veya şiddetli olabilir. Ataklar kısa olabilir (yaklaşık bir saat) veya birkaç gün sürebilir. Mevsimsel olabilir (saman nezlesi gibi) veya herhangi bir mevsimde ortaya çıkabilir.

Astım semptomları siz veya çocuğunuzun tütün dumanı veya hayvan kepekleri gibi tetikleyicilere maruz kalmasından birkaç saat sonra veya aniden başlayabilir. Bazı durumlarda (işiniz sırasında meydana gelen astım gibi), belirtiler temastan 4 ila 12 saat sonrasına kadar ortaya çıkmayabilir. Her ne kadar ani bir şekilde ciddi astım krizi atakları görünse de, genellikle birkaç gün artan semptomlardan sonra ortaya çıkar.

Astım Krizi Nedenleri

  • Akciğerlere hava taşıyan tüplerde (bronş tüpleri) uzun süreli (kronik) iltihaplanma. Enflamasyon, tüplerin tetiklenmesine aşırı reaksiyona girmesine (aşırı duyarlılığa) yol açar.
  • Bronşiyal tüplerdeki düz kasların sıkılması, hava yollarının küçülmesine neden olur. Bu, ciğerlere giren ve çıkan hava akımını azaltır.
  • Bronşiyal tüplerdeki mukoza bezleri tarafından üretilen ekstra mukus. Bu, astımı olan bazı insanlarda oluşabilir ve hava akımını engelleyebilir.

Ataklar ciddi olmasına rağmen, genellikle evde tedavi edilebilir. Birçok insanın, astım eylem planı vardır; bu, atağın ciddiyetine göre hangi ilacı kullanmanız gerektiğini, ve ne zaman bir doktora başvurmanız gerektiğini veya ne zaman acil tedavi görmeniz gerektiğini söyleyen yazılı bir plandır. Siz ve doktorunuz eylem planınızı oluşturun.

Astım ataklarından kaçınmak ve tedavi etmek için en iyi strateji bir atağı tanıyabilmek ve ne yapacağını bilmektir. Bir astım eylem planı oluştururken doktorunuzla şu konu hakkında konuştuğunuzdan emin olun:

  • Astım tetikleyicileri. Tetikleyiciler saldırıya neden olabilecek maddelerdir (polen veya sigara dumanı gibi). Tetikleyicilerden kaçınma, bir atak riskini azaltmaya ve ciddiyetini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Astım semptomları. Bunlar genel olarak pik ekspiratuar akışında (PEF) bir düşüş ve artmış ve daha şiddetli öksürme, hışıltı, nefes darlığı ve göğüste sıkışmadır. Belirtiler insanlar arasında değişebilir.
  • Sizin ve çocuğunuzun kullanması gereken hızlı rahatlama sağlayan ilaçlar ve onları nasıl kullanmanız gerektiği.
  • Hızlı rahatlama ilaçlarının çalışıp çalışmadığını nasıl değerlendiririm.
  • Acil bakım gerekmesi. Astımı olan kişinin PEF’de büyük bir düşüşe sahip olması durumunda, çabuk rahatlatma ilaçlarının işe yaramadığını veya cildin mavimsi bir renge sahip olduğunu fark etmesi durumunda, acil servise ihtiyacı olabilir. Doktorunuz hangi semptomların acil durum anlamına gelebileceğini belirlemeye yardımcı olacaktır.