Ürtiker olarak da bilinen kurdeşen, ciltte bulunan kaşıntılı, kabarık lekelerdir. Genellikle kırmızı, pembe veya ten rengi olurlar ve bazen acı verici olabilirler. Çoğu durumda, kurdeşene, bir ilaca veya yiyeceğe alerjik bir reaksiyon veya çevredeki tahriş edici bir reaksiyona neden olur. Çoğu durumda, kurdeşen, alerji ilaçları ile hafifletilebilen akut (geçici) bir sorundur. Çoğu kızarıklık kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, kronik (devam eden) vakalar ve şiddetli bir alerjik reaksiyonun eşlik ettiği kurdeşen, daha büyük tıbbi sorunlardır.
Ürtikerin sınıflandırılması
Ürtiker, süresine göre sınıflandırılır:
Akut ürtiker: 6 haftadan kısa süreli ve genellikle saatler veya günler içinde geçer.
Kronik ürtiker: 6 haftadan uzun süreli, günlük veya epizodik zayıflıklardır.
Kurdeşene Ne Sebep Olur?
Kurdeşenlere genellikle karşılaştığınız veya yuttuğunuz alerjik bir reaksiyon neden olur. Alerjik reaksiyonunuz olduğunda, vücudunuz histaminleri kanınıza salmaya başlar. Histaminler, enfeksiyona ve dışarıdan gelen diğer davetsiz misafirlere karşı kendini korumak için vücudunuzun ürettiği kimyasallardır. Bazı insanlarda histaminler şişlik, kaşıntı ve kurdeşen ile yaşanan belirtilerin çoğuna neden olabilir. Alerjenler açısından kurdeşenlere, polen, ilaçlar, yiyecek, hayvan tüyleri ve böcek ısırıkları gibi faktörler neden olabilir. Kurdeşen, alerjilerin yanı sıra durumlardan da kaynaklanabilir. İnsanların stres, dar giysiler, egzersiz, hastalıklar veya enfeksiyonlar sonucunda kurdeşen yaşaması nadir değildir. Ayrıca aşırı sıcak veya soğuğa aşırı maruz kalmanın veya aşırı terlemeden kaynaklanan tahrişin bir sonucu olarak kurdeşen gelişmesi de mümkündür. Birkaç potansiyel tetikleyici olduğundan, çoğu zaman kurdeşenin gerçek nedeni belirlenemez.
Kurdeşen Türleri
Kurdeşenin bazı türleri vardır ve bu türler çeşitlilik gösterebilir.
Alerjik reaksiyonlar
Kurdeşenlerin en yaygın nedenleri alerjik reaksiyonlardır. Bunlara, duyarlı olabileceğiniz herhangi bir alerjen neden olabilir, örneğin:
- Yiyecekler (fındık, süt ve yumurta gibi),
- Evcil hayvan tüyü,
- Polen,
- Toz akarları,
- Böcek ısırıkları veya sokmaları,
- İlaçlar (öncelikle antibiyotikler, kanser ilaçları ve ibuprofen).
Alerjilerin neden olduğu hafif kurdeşen vakaları tipik olarak uzun veya kısa süreli alerji ilaçları ve tetikleyiciden kaçınma ile tedavi edilir.
Anafilaksi
Anafilaksi, ciddi, hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyondur. Bu durumda, kurdeşenlere sıklıkla solunum güçlüğü, bulantı veya kusma, şiddetli şişlik ve baş dönmesi eşlik eder.
Kronik kurdeşen
Kronik kurdeşen, tanımlanabilir bir nedeni olması gerekmeyen, devam eden vakalardır. Kronik ürtiker olarak da adlandırılan bu durum, yaşam tarzınıza müdahale edebilecek tekrarlayan kurdeşenlerle işaretlenir. Bunlar altı hafta ile birkaç ay veya yıllar boyu sürebilir. Altı hafta içinde geçmeyen rahatsızlıklarınız varsa kronik ürtikerden şüphelenebilirsiniz. Hayati tehlike oluşturmasa da, bu tür kovanlar rahatsız edici ve tedavisi zor olabilir. Ayrıca aşağıdakiler gibi altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilirler:
- Çölyak hastalığı,
- Lupus,
- Tip 1 diyabet,
- Romatizmal eklem iltihabı,
- Tiroid hastalığı,
- Dermatografi.
Bu tür akut kurdeşenler hafif olarak kabul edilir. Ciltte aşırı kaşınma veya sürekli baskı bu duruma neden olur. Dermatografi genellikle tedavi gerektirmeden kısa sürede kendiliğinden düzelir.
Sıcaklığa bağlı kurdeşen
Bazen sıcaklıktaki değişiklikler, bu tür değişikliklere duyarlı olan kişilerde kovanlara neden olabilir. Soğuktan kaynaklanan kurdeşen, soğuk sudan veya havaya maruz kalmadan meydana gelebilirken, fiziksel aktiviteden kaynaklanan vücut ısısı egzersize bağlı kovanlara neden olabilir. Güneş ışığına kalmak da bazı insanlarda güneş ürtikerine neden olabilir.
Enfeksiyon kaynaklı kurdeşen
Hem viral hem de bakteriyel enfeksiyonlar kurdeşene neden olabilir. Kurdeşene neden olan yaygın bakteriyel enfeksiyonlar arasında idrar yolu enfeksiyonları ve boğaz ağrısı bulunur. Enfeksiyöz mononükleoz, hepatit ve soğuk algınlığına neden olan virüsler genellikle kurdeşene neden olur.
Kurdeşen Nasıl Teşhis Edilir?
Kurdeşenin teşhisinde öncelikle bir aile öyküsü alınır ve ardından kapsamlı bir fiziksel muayene yapılır. Akut ürtikerde bir ilaç veya gıda alerjisinden şüpheleniliyorsa deri prick testleri yapılabilir. Deri delme testinde, az miktarda şüpheli alerjen cildin altına yerleştirilir ve vücudunun bu alerjene verdiği tepki gözlemlenir. Alerjenin yerleştirildiği bölgede herhangi bir kızarıklık ya da kabarma varsa alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir. Alerji uzmanınızın, kurdeşenin teşhisi için yapacağı testler ve izleyeceği yöntemler belirtilerinize ve mevcut sağlık durumunuza göre değişiklik gösterebilir.
Kurdeşen Tedavisi
Akut kurdeşenin tedavisi, birkaç hafta boyunca düzenli olarak alınan sedatif olmayan antihistaminikleri içerir. Setirizin veya feksofenadin gibi antihistaminikler, histaminlerin etkilerini bloke ederek, kızarıklığı azaltarak ve kaşıntıyı durdurarak yardımcı olur. kurdeşen tedavisinde alerji uzmanınız izleyeceği yöntem, belirtilerinize, belirtilerinizin şiddetine, yaşınıza ve mevcut sağlık durumunuza göre değişiklik gösterebilir. Kurdeşene neden olan tetikleyiciler belli ise o tetikleyicilerden uzak durmanız şikayetlerinizi ortadan kaldırabilir.